• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 12 Juni Jun
Måndag Mån 13 Juni Jun
Fredag Fre 17 Juni Jun
Söndag Sön 19 Juni Jun
Lördag Lör 6 Augusti Aug
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Söndag Sön 14 Augusti Aug
Måndag Mån 15 Augusti Aug
Fredag Fre 19 Augusti Aug
Söndag Sön 21 Augusti Aug
Måndag Mån 22 Augusti Aug
Onsdag Ons 24 Augusti Aug
Fredag Fre 26 Augusti Aug

Historik F-19

Svenska spel F-19 och Tipselit

Tipselit är ett samarbetsprojekt mellan Svenska Fotbollförbundet, Svenska Spel och Elitfotboll Dam (EFD) som startade 1992 och som fortfarande är i full gång. Projektet startade med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta gjordes genom målmedveten satsning på unga talanger. Svenska Fotbollförbundet tillsammans med EFD har projektledarrollen. Under åren har projektet förändrats och utvecklats utifrån de utvärderingar som kontinuerligt genomförts.

Från starten 1992 riktade sig stödet till elitklubbarna i Damallsvenskan. Efter noggrann utvärdering konstaterades att våra unga fotbollstalanger i större utsträckning inte fanns i de allsvenska föreningarna. Detta medförde att projektet redan efter ett år fick en annan inriktning 1993 där unga, duktiga talanger i vårt avlånga land fick en Tipselitinstruktör tilldelad sig.

1993 - 98 arbetade Tipselitinstruktörerna med match- och träningsbesök i spelarnas egen hemmiljö. Spelarna fick stöttning i sin fotbollsutveckling genom sin Individuella utvecklingsplan. Endagarsläger tillsammans med spelare regionalt och även mixat med pojkar var en stor del av verksamheten. Alla spelare som ingick i projektet kallades också till Centrala läger. Svenska Fotbollförbundets förbundskaptener ansvarade för dessa läger och Tipselitinstruktörerna ansvarade genom att agera som instruktörer och coacher i träning och match.

1999 utökades verksamheten genom att de Damallsvenska föreningarna kunde söka medel från projektet för att utöka anställningsgraden för sin tränare. Tränaren fick på så sätt mer tid att stötta sina unga spelare som tillhörde föreningens allsvenska trupp. Tipselitinstruktörerna fortsatte stötta spelarna som tidigare men enbart spelare utanför de Damallsvenska föreningarna.

2002 övergick Tipselits verksamhet i Talangutvecklingsprojektet och tio Talangutvecklare fortsatte arbeta med spelarna såsom Tipselitinstruktörerna gjort tidigare med spelare utanför Damallsvenskan.

2007 efter en stor utvärdering av spelarutbildning övergick arbetet med våra unga talanger i ”Spelarutbildning i en helhet”. 24 Spelarutbildare, en per distrikt anställdes för att komma närmare spelarena och kunna stötta dem i sin egen hemmiljö. Regionala läger tillsammans med två-fyra distrikt genomfördes varje år.

I början av 2010-talet lades ytterligare fokus på att förbättra matchmiljön för unga talanger och sedan 2013 administrerar EFD och SvFF Svenska Spel F19-serien, en serie för de föreningar som är medlemmar i EFD.

2013 inleddes en genomlysning av EFD-föreningarnas organisation, särskilt vad gäller ledartillsättning. Detta har sedan utvecklats ytterligare och sedan 2017 genomförs en årlig s.k. Certifiering av varje EFD-föreningar. Inom ramen för certifieringen sker bedömningar av föreningarnas målsättning med verksamheteten, spelarutveckling, ledarorganisation och samarbeten med andra föreningar och skolor. De svar som inkommer poängsätts och föreningarna erhåller ekonomiskt bidrag i förhållande till de poäng som uppnås. Certifieringen handlar i första hand inte om att få flest poäng utan att de medverkande föreningarna ska kunna jämföra sina egna resultat mot sig själv från år till år, i syfte att utveckla sig själva och sin verksamhet.

Hur många spelare passerar genom Tipselit?

100 % av spelarna som deltagit i landslaget de senaste fyra Världsmästerskapen har passerat genom Tipselit.

Svenska spel F-19

2009 startade EFD med stöd av Svenska Spel serien Svenska Spel F-17. Den var då till för spelare som var 17 år eller yngre. Serien har utvecklats under åren som gått och spelas idag i formen av en F-19 serie.

Serien är endast till för EFD-föreningar och för spelare födda 1999 och senare. Fyra överåriga spelare tillåts (fem om man har en överårig målvakt). Eventuellt överåriga spelare som deltar i match ska vara licensierade i den egna föreningen.

Matcherna i F-19 serien följer SvFF:s Tävlingsbestämmelser förutom att ”lån av spelare” får tillämpas. En förening har möjlighet att, utan sedvanlig övergångsanmälan, låna max sex spelare (sju vid målvakt). Det är dock inte tillåtet att låna in utländska provspelare. Deltagande av i föreningen icke licensierad spelare (s.k. lån) är tillåtet om spelaren är född 1999 eller senare och ska föregås av ett skriftligt godkännande av moderföreningen samt av målsman om spelaren inte fyllt 18 år. Godkännandet ska bifogas laguppställningen.

Tävlingsformat 2020

Svenska Spel F-19 avgörs i två seriegrupper, Norra och Södra. Varje lag spelar två matcher mot varje annat lag i sin seriegrupp. De två högst placerade lagen i varje seriegrupp kvalificerar sig till slutspel. Slutspelet består av semifinaler och final, vilka avgörs genom enkelmöten.

Matchreferat från 2019 års finalspel

Växjö DFF vann Svenska spel F19 2019. I finalen besegrades Kopparbergs/Göteborg FC på straffar. Efter 2-2 efter fulltid var det straffar som fick skilja lagen åt på ett välbesökt Hammarby IP i Stockholm. Väl där var det Växjö DFF som drog det längsta strået

Under fredagen avgjordes semifinalerna i F19-slutspelet. Växjö DFF besegrade Umeå IK med 1-0 medan Kopparbergs/Göteborg FC slog Djurgårdens IF med samma siffror. Under söndagen gjorde lagen upp i finalen.

Växjö DFF fick en kanonstart på matchen när Ritah Kivumbi läckert sköt in 1-0 rätt upp i nättaket från distans efter passning av Violah Nambi. Resultatet stod sig halvleken ut.

I andra halvlek fick Växjö ännu en drömstart. Redan i den 47:e minuten rullade Mimmi Strömgren in 2-0 i öppet mål från nära håll efter att Violah Nambi stått för ett fint förarbete längs med vänsterkanten. Nambis andra assist i matchen.

Göteborg var uträknade, men gav inte upp och skulle komma tillbaka. I den 70:e minuten tilldelades göteborgskorna en straff när Elma Junttila Nelhage tacklades ned efter ett fint anfall. Molly Johansson klev fram, men brände straffen. Precis som i semifinalen stod Moa Edrud för en straffräddning.

Reduceringen skulle dock komma fyra minuter senare och det var just Molly Johansson som skulle få sin revansch. Efter en nick i ribban på en hörna kunde Johansson nicka in returen i öppet mål till 1-1 i den 74:e minuten.

Göteborg fortsatte att trycka på och jaga en kvittering. En kvittering som kom i den 84:e minuten. Hanna Wijk kom fram längs sin vänsterkant och hittade in till Hanna Andersson precis framför mål. Skott kom, men blockades och bollen hamnade hos Wilma Jensen Berg. Inhopparen lyfte då kyligt in 2-2 bakom en utrusande Moa Edrud.

Inga fler mål föll i matchen som direkt efter slutsignal gick till straffar. Där klev Moa Edrud på nytt fram. Målvakten räddade två straffar och sköt in en själv. Växjö DFF vann straffläggningen med 3-1 och tog hem segern i Svenska spel F19. Kopparbergs/Göteborg FC fick nöja sig med ett silver i år.

I bronsmatchen som också spelades på Hammarby IP tidigare under söndagen var det Umeå IK som gick segrande med 3-1 mot Djurgårdens IF.

FINALEN
Kopparbergs/Göteborg FC – Växjö DFF 2-2 (1-3 efter straffar)
0-1 Ritah Kivumbi, min. 14
0-2 Mimmi Strömgren, min. 47
1-2 Molly Johansson, min. 74
2-2 Wilma Jensen Berg, min. 84