Matchbladet – Inför omgång 10
Publicerad: 2023-05-25
OBOS Damallsvenskan
Omgång 10 rivstartar under fredagskvällen med en seriefinal då tabellettan Piteå IF tar emot tvåan BK Häcken – och avslutas på måndagskvällen med att bland annat seriefyran Kristianstads DFF gästas av trean Hammarby.

Fredag 18.00 Piteå IF – BK Häcken

Piteå IF har seglat upp i tabelltopp som enda obesegrade lag i OBOS Damallsvenskan efter nio spelade omgångar. BK Häcken skuggar tätt bakom, bara en poäng skiljer lagen åt inför fredagens hett emotsedda möte.

– Det blir en viktig match. Vi vill alltid ligga först i serien såklart. Det är en otroligt viktig match som vi förbereder oss för. Men vi möter en större klubb med bättre förutsättningar och även större press på sig än vi har, säger PIF:s inhoppsspecialist Emma Viklund till Piteå-Tidningen.

Söndag 13.00 IFK Norrköping – BP

Efter nykomlingen IFK Norrköpings succéstart på säsongen har laget nu fem raka förluster, senast mot Vittsjö GIK, mot lag som slutade på övre halvan av tabellen ifjol. Inför helgens match mot BP ser lagets tränare Tor-Arne Fredheim ändå en inställning i truppen som han är nöjd med.

– Vittsjö är ändå ett bra lag i OBOS Damallsvenskan. Vi förlorade bara med 2-1 och är inte alls nöjda. Vi känner att vi kan mycket mer. Det är ett stort framsteg bara det, konstaterar Fredheim för Norrköpings Tidningar.

Söndag 15.00 FC Rosengård – KIF Örebro

Två raka 2-2–matcher mot toppkonkurrenter – först hemma mot BK Häcken, sedan borta mot Hammarby – är FC Rosengårds facit den senaste tiden. De två kryssen kommer efter att Joel Kjetselberg inlett sin tid som huvudtränare i de regerande mästarna med fyra raka segrar. Nu väntar KIF Örebro hemma på Malmö IP, och då hoppas FCR att mittfältsstjärnan Caroline Seger kan göra comeback efter sin senaste skada.

– Kan hon bara fortsätta att träna fullt så hoppas vi att hon kan få minuter mot Örebro nästa helg. Det är det som är planen, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran till TT.

Söndag 15.00 Växjö DFF – IK Uppsala

Nykomlingsmöte väntar på Visma Arena på söndag. Växjö vann Elitettan utan att förlora en enda match i fjol, och de senaste omgångarna så har man hittat formen även i OBOS Damallsvenskan med två raka 1-0–vinster. Detsamma gäller för IK Uppsala, som följde upp 4-0–segern mot IFK Kalmar med en 2-1–vinst borta mot KIF Örebro i den senaste omgången. Nu har man dessutom en ny huvudtränare på plats: sedan i torsdags leder Samuel Fagerholm, tidigare tränare i Åland United och Umeå IK, Uppsala-laget.

– Det var skönt att vi kunde ta med oss en bra insats och tre poäng mot Kalmar och göra en ny bra insats mot Örebro. Stundtals i första halvleken tycker jag att vi spelade den bästa fotbollen vi gjort under säsongen, säger UIK:s Matilda Kristell till UNT.

Söndag 15.00 Linköping FC – IFK Kalmar

Efter tre raka segrar och häng i den absoluta tabelltoppen åkte Linköping FC på en 3-0–smäll borta mot BK Häcken i den senaste omgången. Trots tre tappade poäng där känner LFC-tränaren Andrée Jeglertz att loppet långt ifrån är kört.

– Nu har vi mött lagen som ligger ovanför oss och har ett på papperet ganska gynnsamt schema framöver. Men det gäller att vinna de matcherna också. Gör vi det kan vi skaffa oss ett bra läge inför hösten. Ser du till resultaten påminner den här våren mycket om fjolårets, säger Jeglertz till Corren.

Måndag 19.00 Djurgården – Vittsjö GIK

Djurgården jagar första segern sedan 2-1vinsten mot FC Rosengård 14 april när ett nytt Skåne-lag kommer på besök till Stockholms Stadion. Vittsjö GIK är dock ett av seriens formstarkaste lag med fyra uddamålssegrar och ett kryss på de fem senaste matcherna. I den senaste omgången vann man med 2-1 borta mot IFK Norrköping.

– Vi har haft fokus på anfallsspelet och det börjar fungera bättre. Sen är vi bra defensivt och släpper inte in så många mål. Det går i rätt riktning, vi blir bättre och bättre för varje match, säger Vittsjös Jutta Rantala till Norra Skåne.

Måndag 19.00 Kristianstads DFF – Hammarby

Hammarby ledde länge serien efter en fenomenal start på säsongen. Nu har man dock halkat ned på en tredje plats i tabellen, och den får man kämpa hårt för att behålla när man gästar fyran Kristianstads DFF under måndagskvällen. För Bajens del blir det fjärde raka matchen mot toppmotstånd efter att man förlorat borta mot Häcken och Piteå, och kryssat hemma mot Rosengård i den senaste omgången. Då blev målvakten Anna Tamminen poängräddare på stopptid då hon blockade Olivia Schough från att näta från straffpunkten på stopptid.

– Jag tänkte att jag inte ville göra det för lätt för henne, inte reagera för snabbt. Men till slut kanske jag gjorde det, det blev en foträddning. Men en räddning är en räddning. Jag tycker att vi borde ha vunnit. Min känsla var att vi var det bättre laget men vi lyckades inte hålla nivån hela matchen, säger Tamminen till Aftonbladet.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER