• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 3 November Nov
Söndag Sön 5 November Nov
Lördag Lör 11 November Nov
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Fredag Fre 19 April Apr
Lördag Lör 20 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Måndag Mån 22 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 13

7 juni 2022 18:28
OBOS Damallsvenskan

Omgångarna avlöser varandra i rask takt och det är dags att dra igång den 13:e omgången. Efter mitt i veckan-matcherna är vi halvvägs in i serien.


Onsdag 19.00 BK Häcken – Eskilstuna United

BK Häckens storseger på Grimsta skickade upp laget på andraplats i tabellen och det skiljer nu fyra poäng upp till serieledande FC Rosengård. Poängtapp är inte att föredra, men det väntar tufft motstånd när Eskilstuna gästar Bravida Arena. Hemmalaget är fortfarande obesegrade och kommer till den 13:e omgången med gott självförtroende efter 5-1 mot BP. Dessutom hoppas Robert Vilahamn, tränare hos de gulsvarta, att spelarna ska vara någorlunda utvilade - trots det tighta spelschemat. Mot BP gjorde han alla fem byten kort efter halvtidsvilan.

– Jag kände att det är match på onsdag mot Eskilstuna och det kändes väldigt stabilt, säger han till Aftonbladet efter matchen och fortsätter:

– Då kunde jag taktiskt göra en grej med alla fem som skulle in och så körde vi och hoppades att ingen skulle gå sönder helt enkelt, säger Vilahamn.

Eskilstunas form har svajat lite på slutet och laget har inte vunnit på de tre senaste matcherna. Trots det är man sexa i tabellen. Mot BK Häcken får United klara sig utan Matilda Plan. Lagkaptenen blev utvisad i det mållösa mötet med Vittsjö senast. Att Plan saknas är givetvis tungt för Eskilstuna, men frågan är om inte den mållösa sviten på tre raka matcher utan mål framåt oroar ännu mer. Kan man hitta målet och plocka poäng på Hisingen?

Onsdag 19.00 Djurgården – BP

Det vankas randigt stockholmsderby när blårandiga Djurgården bjuder in Rödsvarta BP till Stadion. Gästerna har en tung period bakom sig och har släppt in 13 mål på de tre senaste matcherna och har inte tagit någon poäng där. Man är nästjumbo i tabellen och behöver poängen för att närma sig lagen ovanför.

Djurgården tog en stark poäng mot Häcken innan man körde över IFK Kalmar i den tolfte omgången. 4-0 slutade matchen och Stinalisa Johansson gjorde två av målen. Det första, en vacker volley, betydde 1-0 och var matchens delikatess. Passningen till målet stod Tilde Lindwall för.

– Jag tycker vi gör en helt okej första halvlek, vi har väldigt mycket boll och lyckas etablera många farliga målchanser och gör tre mål. Det är tre olika mål, vi visar att vi kan göra mål på flera olika sätt, vilket är väldigt effektivt, sa Lindwall till Viaplay i paus.

Onsdag 19.00 IFK Kalmar – FC Rosengård

Nykomlingen Kalmar har haft det tufft på slutet. 1-5 mot Hammarby följdes upp av 0-4 mot Djurgården.

– Jag tror vi fortfarande satt på bussen. Vi var inte med på planen. Jag vet inte ens vad jag ska säga, det var alldeles för enkelt. Vi kommer inte ens nära. Man skäms lite över första halvlek, men jag tycker ändå vi visar karaktär och gör en bättre match i andra, sa Hallbera Gisladottir till Barometern efter matchen.

Nu väntar tuffast tänkbara motstånd när obesegrade serieledaren FC Rosengård gästar Guldfågeln Arena. Fyra raka segrar och senast en viktig trepoängare i det tuffa toppmötet, borta mot Linköping. Loreta Kullashi gjorde två mål i den matchen och har nu gjort tre på de två senaste i OBOS Damallsvenskan.

– Det kändes som att det lossnade förra matchen och förhoppningsvis blir det fler nästa match. Det är jätteskönt. Jag är jätteglad, sa Kullashi till Aftonbladet efter segern.

Kan IFK Kalmar bli första lag att besegra Rosengård den här säsongen?

Onsdag 19.00 Umeå IK – Linköping FC

Två lag i olika ändar av OBOS Damallsvenskans tabell. UIK är tolva och jagar fast mark, medan LFC är trea och jagar toppen. Hemmalaget har sex raka förluster efter 1-3 mot Piteå i förra omgångens Norrlandsderby. Poängen måste in, och det snarast.

– Jag tror att vi kommer kunna vända på det här även om vi har tre väldigt tuffa matcher nu. Jag hoppas att vi ska kunna skrälla in någon av dem, säger Samuel Fagerholm, tränare i Umeå IK.

Linköping gjorde en bra match och tre mål framåt mot FC Rosengård i fredags. Trots det blev det förlust med 4-3 inför över 2.600 åskådare.

– Jättekul med så mycket folk på plats. Det gav oss mycket energi att jaga ända in i slutet. Det hade varit kul att ge dem en vinst, men jag tror att de allra flesta i alla fall tyckte att det var en kul match. Vi gav dem en bra match och är på väg, men har fortfarande lite kvar att jobba med, sa Andr´ee Jeglertz till Östgöta Correspondenten efter matchen.

Kan LFC studsa tillbaka och hänga på i toppen eller tar Umeå IK en efterlängtad seger?

Onsdag 19.00 Vittsjö GIK – Kristianstads DFF

Har ett Skånederby mellan Vittsjö och KDFF någonsin varit mer intressant? Två lag i fantastiskt fin form drabbar samman i kampen om topplaceringarna. Hemmalaget har nio raka matcher utan förlust och är femma med sina 23 poäng. Kristianstad är fyra i tabellen med 24 poäng och har sex raka matcher utan förlust. Det brukar vara jämnt mellan lagen och det kan vi säkerligen förvänta oss också på onsdagen.

Efter fyra raka segrar kryssade Vittsjö borta mot Eskilstuna senast. KDFF körde över KIF Örebro med 3-0 och kommer till derbyt mot Vittsjö med 12-1 i målskillnad på de fyra senaste. Evelyne Viens och Tabby Tindell är spelarna som får de största rubrikerna. Inte konstigt eftersom de är etta och tvåa i poängligan. Viens har gjort fyra mål och åtta assist. Tabby Tindell har gjort nio mål. Men Elisabet Gunnarsdottir, tränare i KDFF, hyllar hela truppen när hon pratar med Norra Skåne.

– Man kan alltid plocka ut en duo i ett lag... men jag har aldrig under min tid i KDFF haft ett sådant superkollektiv som nu. Vi har spets i stort sett överallt och där finns både bredd och konkurrens också, säger isländskan.

Om offensiven är det som stuckit ut hos KDFF är det defensiven som gjort det hos Vittsjö. Nio insläppta på tolv omgångar är bara Häcken, med sina åtta, som kan slå än så länge. Tre raka matcher har nollan hållits intakt.

– Vi har bara en förlust i serien och nio raka utan förlust. Det är kul. Defensiven ser riktigt fin ut, backlinjen är jättebra. Och alla gör ett bra jobb i dag, det är det där sista lilla som saknas. Det ska vi justera, säger Thomas Mårtensson, tränare i Vittsjö, till Norra Skåne efter krysset mot Eskilstuna och fortsätter:

– Det kommer. Rätt som det är kommer det. Hoppas det kommer redan i nästa match, säger han.

Onsdag 19.00 KIF Örebro – Hammarby

Hammarby verkar ha hittat formen och fick visa upp den ordentligt när AIK derbybesegrades inför storpublik på Kanalplan i helgen. 2-0 skrevs segersiffrorna till och segern var Bajens tredje raka. Man är nu sjua i tabellen och smyger med strax bakom toppen. Nu ställs man mot ett KIF Örebro som dalat i tabellen efter bara en seger på de fem senaste matcherna. Mot Kristianstads DFF blev det förlust med 3-0 i omgång 12.

– Vi måste fortsätta göra det vi gör, men vi behöver vara mer kliniska i sista tredjedelen. Många gånger kommer vi till halvchanser, läge för en sista passning eller så är vi lite offside. Vi måste börja få utdelning där och börjar bollarna gå in så kommer resultaten att komma, säger Katie Lockwood till Nerikes Allehanda efter förlusten mot KDFF.

Kommer KIF Örebro tillbaka på rätt köl eller fortsätter Hammarbybåten att tuffa på?

**Torsdag 18.00 AIK – Piteå IF **

Derbyförlusten mot Hammarby innebär elva raka utan poäng för tabelljumbon AIK. Efter förlusten på Kanalplan var det negativt i AIK-leden.

– Det är helt sjukt. Vi släpper in så enkla mål och sedan kan vi inte göra mål framåt. Det är sjukt, säger AIK:s lagkapten Jennie Nordin till Sportbladet.

Piteå hade en bättre derbyupplevelse när man besegrade Umeå IK i Norrlandsderbyt i helgen. 3-1 skrevs segersiffrorna till efter bland annat två mål av Anam Imo. Efter fem raka utan seger var det en välkommen seger för de rödvita.

– Vi har varit med i alla de här matcherna där vi har tappat poäng senaste tiden. Skönt att det äntligen släppte och jag hoppas att vi kan rida vidare på det, säger Fanny Andersson till Viaplay efter matchen.

Finns det möjlighet för AIK att plocka poäng här eller har Piteå fått tillbaka självförtroendet och går mot en ny trea?

Missa inte: Det stekheta Skånederbyt mellan Vittsjö och Kristianstad.

Publikfester i omgång 13? Den tolfte omgången bjöd på flera fina publiksiffror. Det är sommar runt om i Sverige och vi bjuds på fotboll i världsklass. Ta dig till läktaren och stötta ditt lag på plats.

TV: Kan du av någon anledning inte ta dig till arenan i veckan sänds alla matcher på Viaplay.

EM-spelare: Peter Gerhardsson har presenterat truppen till sommarens EM och precis som väntat är det flera spelare från OBOS Damallsvenskan som kommer dra på sig den gulblå tröjan. Jennifer Falk, Jonna Andersson, Elin Rubensson, Johanna Rytting Kaneryd, Olivia Schough och Caroline Seger tar plats i den svenska truppen.