Säker Häckenseger på fredagskvällen
Publicerad: 2022-05-06
OBOS Damallsvenskan
Den sjunde omgången inleddes på fredagskvällen med mötet mellan tabellfyran BK Häcken och trean Linköping FC. Hemmalaget visade klass och vann med 2-0 med bud på mer.

BK Häcken – Linköping FC 2-0

I det tidiga toppmötet på Bravida Arena var det hemmalaget som var starkast. Johanna Rytting Kaneryd inledde målskyttet när hon elegant tog sig fram i offensivt straffområde och lyfte in bollen bakom gästernas målvakt.

I den andra halvleken fick vi se ett av säsongens snyggatste mål hittills. Elin Rubensson fick drömträff och borrade upp bollen i det högra krysset när hon satte sitt första mål för säsongen.

När Nilla Fischer, efter en eftersläng, visades ut med 20 minuter kvar försvann hoppet för gästerna. BK Häcken hade bud på fler mål, men resultatet stod sig. Häcken är, åtminstone fram till på söndag, nya serieledare i OBOS Damallsvenskan.

Hammarby – Vittsjö GIK 2-2

Sarah Stratigakis stod för en fin individuell prestation då hon skar in från högerkanten och satte 1-0 för Vittsjö redan i den sjätte minuten borta mot Hammarby. Hemmafansen på Kanalplan skulle dock få anledning att jubla en halvtimme senare då Emilia Larsson tryckte in kvitteringen i friläge, och i den 79:e minuten var vändningen fullbordad då Madelen Janogy satte 2–1 efter en ribbretur. Vittsjö skulle dock få med sig en poäng då man fick upp 2-2 på resultattavlan tack vare ett självmål i den 83:e minuten.

Umeå IK – FC Roengård 0-3

Rosengård behåller serieledningen i OBOS Damallsvenskane efter en stabil 3-0-seger i Umeå. 17-åriga Bea Sprung gav gästerna ledningen med ett påpassligt klackavslut efter en hörna innan förre UIK-spelaren Emma berglund kunde nicka in 2–0 för Rosengård i den 41:a minuten. I mitten av den andra halvleken drev sedan Sofie Bredgaard in spiken i kistan med sitt 3-0-mål.

KIF Örebro – IFK Kalmar 4-2

KIF Örebro fortsätter att vara vassa på fasta situationer. I hemmamötet med IFK Kalmar kunde Michaela Kovacs nicka in 1-0 på hörna redan i den tredje matchminuten. En kvart senare ökade Amanda Rantanen på till 2–0, men innan halvleken var över skulle IFK både ha reducerat och kvitterat, båda gångerna genom Alyssa Walker. I den andra halvleken skulle hemmalaget göra två nya mål, ch den här gången hade Kalmar inget svar. 3-2 gjordes av Jenna Hellström och 4–2 sattes i sluteminuterna av Emilia Pelgander.

AIK –  Djurgården 2-4

Det blev ett målrikt Stockholmsderby på Skytteholms IP då Djurgården bortabesegrade AIK. Ett självmål förde upp gästerna i ledning i den 25:e minuten, och Hayley Dowd sköt in 2-0 i friläge i knappt tio minuter senare. AIK skakade liv i matchen med ett reduceringsmål av Chinyelu Asher strax innan halvtid, men Dowd var återigen framme och satte 3–1 efter en timmes spel. Återigen reducerade hemmalaget, ett nickmål av Kaisa Collin, men på stopptid kunde Lova Lundin säkra Djurgården-segern från straffpunkten.

Kristianstads DFF – BP 4-1

KDFF tog en klar 4-1-seger hemma mot BP efter att ha gått upp i en 3-0-ledning i den första halvleken. Sheila van den Bulk tryckte in 1-0, Tabby Tindell styrde iskallt in 2-0 med skallen och Emma Petrovic lade behärskat in 3-0 på stopptid i den första halvleken. Frida Boriero reducerade med ett kanonskott i högra krysset i den 62:a minuten, men bara fyra minuter senare var van den Bulk framme och nickade in 4-1 på hörna.

Piteå IF – Eskilstuna United 1-2

Eskilstuna Uninted tog sin andra raka seger då man bortabesegrade Piteå IF med 2-1 i en tät drabbning. Mia Jalkerud skallade in 1-0 efter ett högerinlägg i den 21:a minuten och i den 54:e minuten var hemmalaget ikapp då Anam Imo satte sin egen retur från nära håll. Ett självmål skulle sedan bli avgörande då det föll till Uninteds fördel i den 85:e minuten.