Matchbladet – Inför omgång 11
Publicerad: 2023-06-01
OBOS Damallsvenskan
Omgång 11 sparkar igång med två spännande matcher under fredagskvällen, och avslutas med Stockholmsderbyt mellan BP och Djurgården på måndagskvällen.

Fredag 18.00 BK Häcken – Kristianstads DFF

Efter den tappade 2-0–ledningen borta mot FC Rosengård har BK Häcken tagit två raka 3-0–segrar i OBOS Damallsvenskan, och inte mot vilka som helst. Både Linköping FC och då serieledande Piteå IF fick känna av Hisingslagets stabilitet och vassa offensiv. Nu väntar nytt starkt motstånd i form av Kristianstads DFF, som räddade ett sent kryss hemma mot Hammarby i den senaste omgången.

Hos Häcken är kaptenen Filippa Curmark tillbaka i truppen efter lång skadefrånvaro. Efter segern senast lyfte tränaren Robert Vilahamn fram Rosa Kafaji, som slog till med två drömmål i Piteå.

– Det finns en teknik och en slags dribblingsvariant där som väldigt många har svårt att bedriva. Hon är väldigt trygg med bollen och har en teknik som är speciell. När jag ser spetsen hon har … det är något unikt, sa Vilahamn i Viaplays sändning om Kafaji.

Fredag 19.00 Hammarby – IFK Norrköping

Hammarby var nära att ta en efterlängtad seger i den senaste omgången, men efter ett sent ledningsmål kom en ännu senare kvittering av Kristianstads DFF. Nu väntar hemmamatch mot IFK Norrköping, som även de jagar en seger – eller i alla fall ett kryss – efter sex raka förluster i OBOS Damallsvenskan. Senast föll Peking hemma mot BP.

– Jag är besviken. Vi gick för en trepoängare men kom ut från matchen med noll, konstaterar IFK:s mittback Ebba Handfast för Corren efter den matchen.

Lördag 15.00 IK Uppsala – Linköping FC

IK Uppsala är inne i en formtopp. Två raka segrar följdes av att laget hämtade upp 2-0–underläge till 2-2 borta mot Växjö DFF i senaste omgången.

– Det känns nästan som en vinst. Vi tar poäng och det är väl det som är det viktigaste. Sedan får vi kolla på hur vi släppte in mål men det är jävligt bra karaktär att ta en poäng här i dag. Vi visar vad vi är kapabla till att göra. säger Klara Folkesson till UNT.

Gästande Linköping FC trivs även de med livet på planen just nu. Fyra segrar på de fem senaste matcherna gör att man hänger med i toppen, även om senaste 2-1–segern mot IFK Kalmar satt långt inne. Två sena mål av Yuka Momiki vände till slut på matchen för LFC.

– Vi visste att vi kunde vända och när vi har en spelare som Yuka i laget så vet vi att vi kan göra mål, konstaterar Linköping Cathinka Tandberg för Corren.

Söndag 15.00 FC Rosengård – Växjö DFF

Målglada FC Rosengård får besök av Växjö DFF på Malmö IP. Gästerna har två segrar och ett kryss på de tre senaste matcherna, och nykomlingen huserar på en stabil åttondeplats inför omgång 11. VDFF kommer från en 2-2–match där man länge ledde med 2-0.

– Det känns ironiskt att stå här och vara besviken när vi hade 2-0 och hade rett ut dom fyra 1-0-ledningarna vi hade i tidigare matcher. Det är små marginaler, konstaterar Växjö-tränaren Ofol Unogård för Smålandsposten.

Söndag 15.00 Piteå IF – KIF Örebro

Piteå IF åkte på säsongens första förlust när BK Häcken vann med 3-0 på LF Arena. PIF tappade därmed serieledningen till gästerna – vilket inte tar ifrån laget att starten på säsongen inte varit något annat än fantastisk.

– Vi ligger för långt ifrån varandra och borde hållit ihop laget bättre. Vi lyckas inte hålla dem på utsidan vilket är något vi klarat bra i tidigare matcher, sa Piteås Fanny Andersson om insatsen för Norrbottens-Kuriren.

KIF Örebro kommer till mötet med två 2-1–förluster i bagaget, senast borta mot FC Rosengård, och laget parkerar precis ovanför kvalstrecket, på bättre målskillnad än Djurgården, efter tio spelade omgångar.

– Vi måste lägga fokus på det som vi gör bra i den här matchen. Det känns som om vi har haft flera matcher där vi har spelat bra fotboll, men inte har fått med oss poängen. Vi behöver gnugga på och hålla huvudet högt så kommer det att vända, säger Maja Bodin till Nerikes Allehanda.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – IFK Kalmar

Formstarka Vittsjö GIK är bara en poäng – och 18 måls bättre målskillnad – från en Champions League-plats. Laget har fem segrar och ett kryss på de sex senaste matcherna när man nu ställs mot jumbon IFK Kalmar hemma i Vittsjö. IFK Kalmar var nära att skrälla rejält borta mot Linköping i den senaste omgången, men tappade 1-0–ledningen till en 2-1–förlust i andra halvlek.

– Vi sa direkt efteråt att vi ska vara stolta men inte nöjda. Vi åker hit och pressar ett topplag på bortaplan. Jag tycker vi hade minst lika mycket som dem, säger IFK:s Amanda Persson till Barometern.

Måndag 19.00 BP – Djurgården

BP tog säsongens första trepoängare när man bortabesegrade IFK Norrköping i den senaste omgången. Nu väntar ett derby mot Djurgården, där båda lagen vill plocka viktiga poäng i den tidiga bottenstriden. BP ligger under kvalstrecket medan Djurgården innehar kvalplatsen efter tio omgångar. Om mungiporna är uppåt i BP så har Djurgården det desto tuffare med fyra raka förluster i OBOS Damallsvenskan.

– Det gäller att studsa tillbaka och bli väldigt strikta i vad vi ska göra och ha en tydlig matchplan för att vinna mot BP, säger tränaren Magnus Pålsson till DIFTV efter senaste förlusten mot Vittsjö.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER