26 mars 2022 16:22
OBOS Damallsvenskan

En sprakande helg är till ända och OBOS Damallsvenskan är äntligen igång igen. Från publikfesten på Tele2 Arena i lördags till snökaoset i Umeå i söndags och vidare till den vackra solnedgången i Malmö på måndagskvällen. Här sammanfattar vi den första omgångens sju matcher.

Hammarby – Eskilstuna United 0-3

Efter att en mäktig ljuskuliss välkomnat de båda lagen in på Tele2 Arenas matta var det Eskilstuna United som tog tag i taktpinnen i den damallsvenska premiären. Efter åtta minuter stod Sonia Okobi fri framför mål och placerade enkelt in ledningsmålet fär gästerna.

På tilläggstid i den första halvleken gjorde en av förra årets bästa spelare i OBOS Damallsvenskan, Mia Jalkerud, 2–0 efter att Hammarby inte lyckats rensa undan bollen ur eget straffområde.

2–0 till Eskilstuna i paus och ett Hammarby som behövde sätta i den offensiva växeln i andra halvlek. Men några mål blev det inte för Bajen. Istället kunde norska Noor Eckhoff fastställa slutresultatet 3–0 till Eskilstuna med tolv minuter kvar av ordinarie speltid.

I morgon fortsätter premiäromgången av OBOS Damallsvenskan med fem matcher innan den avslutas med FC Rosengård – BP på måndag kväll. Alla matcher ser du hos Viaplay.

AIK – KIF Örebro 2-0

Hemma på Skytteholm inledde AIK starkt och det tog bara en kvart innan Honoka Hayashi satt lagets ledningsmål. Förra årets tabelltia fortsatte skapa chanser, men 1-0 stod sig fram till pausvilan. Gästande KIF Örebro skapade ett par farligheter, men förblev mållösa matchen igenom. Istället kom det definitiva avgörandet när Jenny Danielsson satte 2-0 till AIK med tolv minuter kvar. Tre poäng i premiären och stor glädje bland de drygt 800 på Skytteholms läktare.

Umeå IK – BK Häcken 1-1

Johanna Rytting Kaneryd satte gästernas ledningsmål redan efter sju minuter och då var det många som trodde att det kunde rinna iväg för förra årets tabelltvåa mot nykomlingen Umeå. Men hemmalaget stretade emot och när ett kraftigt snöfall drog igång över arenan blev det svårare att hålla bollen längs backen.

Efter en snöskottningspaus i den 75:e minuten beslutade domarna att man skulle fortsätta spela och det tog bara fem minuter innan Henna-Riikka Honkanen, förra årets skytteligavinnare i Elitettan, kvitterade för Umeå IK. 1-1 blev slutresultatet och lagen fick nöja sig med vars en poäng i snöyran.

Kristianstads DFF – IFK Kalmar 4-0

Nykomlingen IFK Kalmar fick det tufft mot det förväntade topplaget Kristianstads DFF. Hemmalagets Sheila van den Bulk satte ledningsmålet från straffpunkten och strax innan paus gjorde Delaney Pridham 2-0. I den andra halvleken kunde Tabby Tindell, som förra året öste in mål i IFK Kalmars blå tröja, sätta både trean och fyran för KDFF. En minst sagt bra start för Kristianstad på årets OBOS Damallsvenskan.

Linköping FC – Vittsjö GIK 1-1

Saori Takarada blev dagens andra japanska målskytt i OBOS Damallsvenskan när hon gav hemmalaget Linköping ledningen precis innan pausvilan. När gästernas Nellie Persson efter en dryg timmes spel fick syna sitt andra gula kort kändes det också som att Takaradas ledningsmål skulle räcka till tre poäng. Men den välmeriterade finskan Linda Sällström, som är Finska landslagets mesta målskytt genom tiderna, kvitterade med kvarten kvar och säkrade en poäng för skåningarna.

Djurgården – Piteå IF 1-4

Det tog tolv minuter och sedan hade gästande Piteå skaffat sig en tvåmålsledning. Hlin Eiriksdottir satte först bollen i det vänstra krysset efter nio minuter och bara tre minuter senare hittade Maja Green samma kryss. Precis nnan paus placerade Anam Imo in 3-0 för de rödklädda och bara två minuter in i den andra halvleken kom fyran när Jenny Johansson hittade rätt.

Djurgården reducerade genom Sara Lilja Vidlund efter en dryg timmas spel, men närmre än så kom man inte.

FC Rosengård – BP 2-0

De regerande mästarna mot en nykomling som gjorde sin första match i högsta serien någonsin. Det kunde väl bara sluta på ett sätt. FC Rosengård inledde starkast hemma i Malmö och skapade ett stort antal hörnor och farligheter, men gästernas Maggie Smither inledde starkt i målet. Efter 20 minuter fick hon dock kapitulera när 17-åriga Bea Sprung satte FC Rosengårds första mål för säsongen.

BP skapade ett par farligheter, men lyckades inte göra ett historiskt första mål. Istället var det Mimmi Larsson som höll sig framme på en retur och fastställde slutresultatet till 2–0.