Matchbladet – Inför omgång 12
Publicerad: 2023-06-08
OBOS Damallsvenskan
Den tolfte omgången i OBOS Damallsvenskan inleds med tre matcher på fredagskvällen och avslutas med IFK Norrköping – Kristianstads DFF på måndagen.

Fredag 18.00 Linköping FC – Vittsjö GIK

Linköping FC meddelade under onsdagen att deras chefstränare, Andrée Jeglertz, lämnar sitt uppdrag när vårsäsongen är slut för att ta över Danmarks landslag efter sommarens VM-slutspel. Innan dess återstår dock sex seriematcher, närmast mot Vittsjö GIK. Skåningarna kommer till Bilbörsen Arena efter ett tungt poängtapp hemma mot jumbon IFK Kalmar i den senaste omgången.

– Tråkigt att vi inte gör mål på alla våra chanser, vi måste göra mål. Det är stressat och forcerat emellanåt. Vi skjuter i blocket eller utanför istället för att ha tålamod och flytta boll, sa Vittsjötränaren Thomas Mårtensson till Kristianstadsbladet efter den matchen.

Fredag 18.00 IK Uppsala – FC Rosengård

IK Uppsala har två segrar, två kryss och två förluster sedan första matchen i maj – ett poängtempo som gjort att laget lyft till säker mark i tabellen. Nu väntar en tuff hemmamatch mot FC Rosengård under fredagskvällen. Extra speciellt blir det för Matilda Kristell, Uppsalas formstarka mittfältare som är på lån från just Rosengård.

– Jag vet vad som kommer och det kommer att bli jättespeciellt för mig. Jag har tillbringat många timmar där och fått min utbildning där. Jag känner många i laget och står spelarna nära så det är klart det blir speciellt, säger hon till UNT.

Fredag 19.00 IFK Kalmar – Djurgården

IFK Kalmar tog en efterlängtad poäng borta mot Vittsjö i den senaste omgången, och det kunde ha varit mer. Wilma FInnman gav laget ledningen med ett kanonskott, men Vittsjö fick sedan in en kvittering.

– Det var riktigt nervöst, men skönt att vi fick med oss en poäng. Det var viktigt. Vi behövde den här poängen och det är bara att fortsätta kötta på, säger Finnman till Barometern.

Nu väntar fredagsmatch mot Djurgården, som även de tog efterlängtade poäng i den senaste omgången via en 2-1–vinst borta mot BP.

– Det var väldigt skönt att vi vann mot BP, det var precis det gruppen behövde för att må bättre. Inget slår en vinst och att få med sig ett resultat, konstaterar tränaren Magnus Pålsson för Djurgårdens webbsida.

Söndag 13.00 BP – BK Häcken

Desto tyngre då för BP, som förlorade Stockholmsderbyt på hemmaplan. Nu får man ta nya tag när BK Häcken kommer på besök. Gästerna vann i den förra omgången, men kommer till Grimsta IP med en tung finalförlust i Svenska Cupen mot Hammarby i torsdags på näthinnan.

– Nu gäller det bara att vi går vidare från det här och kommer tillbaka starkare. Vi har roliga matcher framåt inför uppehållet och serieledning och det är klart att vi ska gå för det, säger lagkaptenen Filippa Curmark till BK Häckens webbsida.

Söndag 15.00 KIF Örebro – Hammarby

Efter 6-0–segern borta mot IFK Kalmar i början av maj har det gått desto trögare för KIF Örebro. Ett kryss mot BP har följts upp av tre raka uddamålsförluster, senast borta mot Piteå IF. Inför hemmamatchen mot färska cupsegrarna Hammarby får Örebro dessutom klara sig utan mittfältaren Emilia Pelgander, som visades ut mot Piteå.

– Var det något lag som skulle åkt ifrån den här matchen med tre poäng så var det vi. Men det är svårt att stå efter varje match och säga att vi gjort bra saker. För vi ger bort för många mål, för billiga mål. Det känns som att jag bara upprepar mig hela tiden, säger KIF-tränaren Rickard Johansson till Nerikes Allehanda.

Desto gladare miner i Hammarby, som visade upp sig från sin bästa sida och vann med finalen i Svenska Cupen med 3-0 inför storpublik på Tele2 Arena.

– Jag har suttit hemma och visualiserat vad som ska hända och så går vi ut och gör precis det vi ska. Det här är så jäkla häftigt. Jag har aldrig spelat en final innan och det här är mitt första cupguld. Det här är en match man kommer att minnas länge med fansen och allt runt omkring, säger tvåmålsskytten Madelen Janogy till Aftonbladet.

Söndag 15.00 Växjö DFF – Piteå IF

Piteå IF studsade snabbt tillbaka efter förlusten mot BK Häcken för två omgångar sedan genom att besegra KIF Örebro förra helgen. På söndag väntar bortamatch mot ett Växjö DFF som åkte på en rejäl utskåpning mot FC Rosengård senast. 7-1 blev förlustsiffrorna i Malmö.

– En kalldusch. Kanske det vi behöver för att vakna. Det behövs mer vilja, glöd och mentalitet. De fick in två olyckliga mål direkt, fast det är mycket tid kvar och då finns det fortfarande chans att vända. Men det krävs mentalitet för det och jag tycker inte riktigt vi når upp där, säger VDFF:s Emma Pennsäter till Smålandsposten.

Måndag 19.00 IFK Norrköping – Kristianstads DFF

Omgång 12 avslutas på måndag då nykomlingen IFK Norrköping tar emot topplaget Kristianstads DFF. En tuff uppgift för IFK som efter en pigg inledning på säsongen nu dras med sju raka förluster. Målvakten Sofia Hjern kan dock hitta ljusglimtar i den senaste matchraden.

– Personligen försöker jag att zooma ut från tabellen och resultaten och istället se prestationen. Jag jobbar mycket med att analysera matcherna och även om vi förlorat sju raka så kan jag se att både på ett individuellt plan och som grupp har vi gjort flera riktigt bra insatser också. Samtidigt finns det saker vi kan göra bättre allihopa så jag tycker att det är viktigt att ha med sig båda perspektiven. Vi ska inte gräva ned oss, för då blir gropen bara djupare och det ger inte bättre resultat för oss, säger Hjern till Folkbladet Östergötland.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER