• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Söndag Sön 18 September Sep
Måndag Mån 19 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep
Måndag Mån 26 September Sep
Söndag Sön 2 Oktober Okt
Fredag Fre 14 Oktober Okt
Söndag Sön 16 Oktober Okt
Måndag Mån 17 Oktober Okt

Matchbladet – Inför omgång 20

15 september 2022 09:30
OBOS Damallsvenskan

Den 20:e omgången drar igång på fredagskvällen och här får du det du behöver inför helgens sju matcher.


Fredag 18.00 FC Rosengård – IFK Kalmar

FC Rosengård åkte på säsongens andra förlust när Madelen Janogy satte dubbla mål och blev hjälte för Hammarby i den senaste omgången. Skåningarna leder dock fortsatt serien och är ute efter att studsa tillbaka så snabbt som möjligt. Nu ställs man mot ett IFK Kalmar som har nio raka matcher utan seger. Man är, med sina elva poäng, just nu på säker mark. Men Umeå, BP och AIK skuggar ett par poäng bakom. Båda lagen är således i poäng av behov, men av olika orsaker. Bara 21 poäng återstår att spela om. När lagen möttes i Kalmar tidigare i år vann Rosengård med 6-0. Kan IFK Kalmar överraska och ta revansch i Malmö?

Fredag 18.00 Kristianstads DFF – Hammarby

På de 15 senaste matcherna har KDFF 13 segrar, en oavgjord och en förlust. De orange är trea i tabellen, bara tre poäng bakom FC Rosengård. Bajen är fem poäng efter Kristianstad och med i kampen om platserna i toppen. Efter uppehållet har de grönvita tagit fyra raka segrar och har fortfarande inte släppt in något mål. Det är spledes två formstarka lag som drabbar samman på fredagskvällen. Madelen Janogy har gjort fem mål sedan återstarten och VIlde Hasund röstades fram till Månadens Spelare i augusti. Samtidigt har KDFF:s kanadensiska landslagsanfallare Evelyne Viens också gjort fem mål efter sommaren och är nu uppe på 14 stycken sammanlagt. Efter skåningarnas seger mot AIK senast visade Viens också att självförtroendet är på topp. Kristianstadsbladet upplyste henne om att kommande motståndaren Hammarby hade slagit serieledande FC Rosengård.

  • Jag hörde det. Det visar att serien innehåller många bra lag och Hammarby är bevisligen i bra form, men det är vi också. Nu går vi för guldet, säger hon till tidningen.

Lördag 15.00 Eskilstuna United – BK Häcken

Tabellsjuan Eskilstuna har tappat lite mark på europaplatserna och det ser tufft ut att nå upp till tredjeplatsen. Men 21 poäng återstår att spela om och en trea mot fyran Häcken hade givetvis underlättat jakten på Europa. Men formen efter sommaren har varit svag och på fyra matcher har det bara blivit en seger och tre poäng. Senast mot Linköping inledde man starkt och hade ledningen med både 1-0 och 2-1. Men LFC och Amalie Vangsgaard vände på steken och vann till slut med 5-2.

Häcken har gjort 13 mål på fyra matcher under hösten och plockat nio poäng. Mot bottenlaget Umeå blev det 5-0 senast efter att Pernilla Hammarlund gjort tre av målen. Hammarlund som på allvar är tillbaka efter sin skada kan bli en viktig pusselbit i jakten på de tre lagen framför under hösten. Och anfallaren var givetvis nöjd efter de tre målen.

– Som forward är det jätteskönt. Man ska vara där framme och göra poängen så det är skönt när man känner att de sitter som de ska, säger hon till TT.

Utöver Hammarlunds hattrick gjorde 19-åriga talangen Rosa Kafaji comeback efter sin knäskada. Ett glädjebesked för ett Häcken som inte gett upp hoppet om SM-guldet.

Söndag 13.00 BP – Djurgården

BP har två raka kryss, men är i behov av betydligt fler poäng för att ta sig upp på säker mark och fixa ett nytt kontrakt. De är tre poäng upp till IFK Kalmar som just nu innehar elfteplatsen i tabellen. Nu ställs man mot ett Djurgården som haft en tung start på hösten. Fyra raka förluster och bara ett mål framåt efter sommaruppehållet. Man har dock 22 poäng och det ska mycket till för att man ska bli inblandade i bottenstriden på riktigt. När lagen möttes på Stadion i juni vann Djurgården med 2-1. Kan BP ta en efterlängtad seger hemma på Grimsta?

Söndag 15.00 KIF Örebro – AIK

AIK behöver alla poäng man kan komma över. Just nu är man tabelljumbo, men KIF Örebro verkar vara ett motstånd man trivs mot. I premiären i våras vann AIK med 2-0 och när lagen träningsmatchade under sommaren slutade matchen 1-1. Tre poäng här skulle innebära att man går upp på samma poäng som IFK Kalmar, på säker mark, har inför omgången.

KIF Örebro vann stort senast och ligger på en trygg niondeplats i tabellen. Med 15 poäng ner till kvalplats känns kontraktet näst intill säkrat och laget kan spela avspänt under resterande del av året.

Måndag 19.00 Umeå IK – Piteå IF

Ett spännande Norrlandsderby där hemmalaget är i störst behov av poängen. UIK har inte vunnit i OBOS Damallsvenskan sedan den 1 maj och med sina nio poäng ligger man på kvalplats. Vill man spela i högsta serien nästa år börjar det bli dags att plocka poäng. När lagen möttes i juni vann Piteå med 3-1, men i en träningsmatch under sommaren vann Umeå med 2-0. Efter sommaruppehållet har PIF visat fin form och har tagit tio poäng på fyra matcher. Kan man sätta käppar i hjulet för UIK:s jakt på nytt kontrakt?

Måndag 19.00 Vittsjö GIK – Linköping FC

Sexan Vittsjö mot tvåan Linköping. Skåningarna har tre raka matcher utan förlust och jagar europaplatserna. Just nu är det nio poäng upp till KDFF på tredjeplatsen och segrarna ska staplas på hög om Vittsjö ska nå dit. Nu ställs man mot tufft motstånd när Linköping och skytteligaledaren Amalie Vangsgaard gästar. Vangsgaard satte fyra mål mot Eskilstuna United senast och är uppe på 18 sammanlagt. Formen är också god hos Linköping som på de tolv senaste matcherna vunnit tio. De två förlusterna har kommit mot toppkonkurrenten FC Rosengård som toppar tabellen två poäng före ösgötarna. När lagen möttes i våras kryssades det på ett efter att Saori Takarada och Linda Sällström gjort målen. Vem drar längsta strået nu?

Missa inte: KDFF-Bajen är helgens hetaste möte. Två formstarka gäng med siktet inställt på toppen.

TV: Ni ser matcherna hos VIaplay.