Matchbladet – Inför omgång 8
Publicerad: 2022-05-11
OBOS Damallsvenskan
Redan på onsdagskvällen smyger den åttonde omgången av OBOS Damallsvenskan igång med två matcher. Vi fortsätter på torsdag och fullbordar omgången med ett Skånederby i Malmö på fredagskvällen.

Onsdag 18.30 Djurgården – Umeå IK

Djurgården vann Stockholmsderbyt mot AIK senast och har tre raka segrar i OBOS Damallsvenskan. Hayley Dowd, som kom till klubben som hyllad målskytt i Elitettan inför fjolårssäsongen, verkar ha fått ordning på målmaskineriet igen. Fyra mål på de inledande sju omgångarna och två i segern mot AIK.

Umeå åkte på sin första hemmaförlust i seriespel sedan den 19 oktober 2020 när FC Rosengård blev för starka i helgen som gick. På bortaplan har det sett tyngre ut för de svartklädda och än så länge står man på noll poäng och noll gjorda mål framåt på tre bortamatcher i årets OBOS Damallsvenskan. Positivt från mötet med Rosengård är att två unga talanger, Blossom Davis och Tilde Johansson, fick göra debut i högsta serien. Tilde Johansson gjorde nio matcher från start i Elitettan i fjol, men fick alltså debutera i OBOS Damallsvenskan nu. Hon är rejält revanschsugen inför onsdagens möte med Djurgården.

– Vi står upp hyfsat bra mot Rosengård med tanke på att de är de regerande mästarna, men skarpheten i boxarna måste vi förbättra för att få med oss poäng från sådana matcher. Det blir spännande att möta Djurgården. Det känns som att vi blir mer och mer trygga i vårt spel och fler och fler kommer in i sin roll. Vi måste vara skarpa i våra uppspel och stoppa deras omställningar och hålla balansen i försvarsspelet, säger Johansson till Västerbottens-kuriren.

Kan Umeå göra sitt första bortamål? Fortsätter Djurgårdens fina form?

Onsdag 19.00 IFK Kalmar – Vittsjö GIK

IFK Kalmar har tagit sex poäng i OBOS Damallsvenskan än så länge och alla de poängen har man tagit på hemmaplan. Nykomlingen är tolva i tabellen och är i behov av en seger för att säkra ett avstånd till lagen bakom. Men formen är svag och man har bara vunnit en av de fem senaste. Nu ställs man mot ett Vittsjö som blandat och gett i inledningen av seriespelet.

Poäng i sex av sju matcher, fyra raka matcher utan förlust, men oavgjort i de två senaste och ytterligare två kryss i starten på säsongen gör att Vittsjö är åtta i tabellen och bara fyra poäng före IFK Kalmar.

Paige Culver, hemmalagets målvakt och lagkapten, var besviken efter 4-2–förlusten mot KIF Örebro senast, men ser ändå positiva saker.

– Vi har mycket att lära från förra matchen men det är tid att gå vidare och fokusera på nästa. Jag tycker ändå att vi är på väg någonstans, vi skapar mer lägen men har en del skador fortfarande. När de är tillbaka kommer truppen bli starkare, säger hon till Barometern.

När lagen möttes på försäsongen vann Vittsjö med 2-1. Något som Culver menar inte alls spelar någon roll inför onsdagens batalj.

– Försäsong är försäsong, men vi vet hur de spelar och har inte gjort så många ändringar. Det är nog mer att de får omvärdera oss, det har hänt mycket sedan vi möttes senast. De kommer att få möta ett nytt lag, säger hon till Barmoetern.

Torsdag 19.00 Eskilstuna United – AIK

AIK har bytt ut ledarstaben sedan förlusten i derbyt mot Djurgården i helgen. Bara tre poäng på de inledande sju matcherna blev för lite och nu tar Jesper Björk och Nebojsa Novakovic över laget.

– Vi har som målsättning i år att etablera oss i OBOS Damallsvenskan vilket också återspeglas i de resurser som tillsatts inför året. Vi kan konstatera att när en fjärdedel av säsongen är spelad ligger vi inte i linje med uppsatta och förväntade resultatmål och därför är vi tvungna att agera, sa Manuel Lindberg, AIK:s VD, till klubbens hemsida när beslutet presenterades.

Om man kan få fart på laget återstår att se. Första motståndare är Eskilstuna United som är femma i tabellen med sina 13 poäng. Laget har två raka uddamålssegrar och har spelat fint på slutet. Blir det en ny seger eller kan AIK överraska?

Torsdag 19.00 BP – Hammarby

Nytt Stockholmsderby står på menyn när Hammarby tar sig till nästjumbon BP. BP har förlorat fem raka matcher och är i stort behov av poäng. Hammarby har två raka matcher utan seger och skulle också behöva få fart på poängplockandet för att närma sig lagen ovanför. Mot Vittsjö senast tog man ledningen med elva minuter kvar, men bara minuter senare kvitterade skåningarna.

När lagen möttes i Svenska Cupen under våren var Hammarby överlägsna och vann med 4-0. Får vi se något liknande nu?

Torsdag 19.00 KIF Örebro – BK Häcken

KIF Örebro är sexa med sina tolv poäng och är bara tre poäng bakom BK Häcken i tabellen. Efter två raka förluster fick man äntligen fira en seger igen när IFK Kalmar besegrades i lördags. Nu väntar ett motstånd som man har tre raka förluster mot. Fjolårets möten slutade 2-0 och 3-0 till BK Häcken. I Cupgruppspelet vann Häcken med 2-1 efter att Stine Larsen och Elin Rubensson gjort målen.

Häcken är fortfarande obesegrade i OBOS Damallsvenskan med fyra segrar och tre kryss på de sju första omgångarna. Med 15-5 i målskillnad är det bara serieledande FC Rosengård som inlett bättre. I fredags kom också en efterlängtad seger efter två raka kryss.

– Det var en väldigt viktig seger då vi kommer en tuffare period med två oavgjorda matcher. Det är väldigt skönt och viktigt att vara tillbaka i vinnarspåret igen, sa Elin Rubensson, en av målskyttarna i 2-0–segern mot Linköping, till klubbens hemsida efter segern.

Torsdag 19.00 Linköping FC – Piteå IF

Tabellfyran LFC tar emot trean Piteå i en spännande toppmatch. Sedan 2016 är det bara en match där ett av lagen vunnit mot det andra med mer än ett mål (4-2 till Piteå under lagets guldsäsong 2018). I fjol vann Linköping med 4-3 hemma och matchen i Piteå slutade 1-1. I motsvarande möte i fjol inledde LFC med att göra fyra mål på 35 minuter innan Piteå började hämta ikapp. Det som de flesta minns från den matchen är nog dock målvakten Guro Pettersens sena reducering.

Nu vill båda lagen haka på i toppen och dessutom ha revansch för förlust i den senaste ligamatchen. LFC får klara sig utan Nilla Fischer som visades ut i 2-0–förlusten mot BK Häcken i den senaste omgången.

Fredag 18.00 FC Rosengård – Kristianstads DFF

Rosengård toppar serien och nu väntar ett spännande Skånederby mot KDFF. Kristianstad är sjua med sina elva poäng, men har en av seriens starkaste offensiver och kan hota alla lag. Inbördes mellan lagen har de tre senaste matcherna slutat oavgjort och FC Rosengård har inte besegrat KDFF sedan 2020. Nu är det dock ett formtoppat Rosengård som tar emot hemma på Malmö IP. Tre raka segrar på konstgräset i inledningen av serien och 8-2 i målskillnad. Dessutom två raka segrar och sju gjorda mål på de två senaste ligamatcherna. Unga talangen Bea Sprung har gjort mål i två raka matcher och är en väldigt spännande spelare att hålla koll på.

Kristianstad har å sin sida bara plockat en poäng på bortaplan än så länge. Får Rosengård fira tre nya poäng eller är KDFF ett spöke för serieledarna?

MIssa inte: LFC och Piteå är två lag som överraskat positivt. Kan något av lagen haka på i toppen med en ny seger?

Sprung-schvung: Mål i två raka matcher och 17-åriga Bea Sprung har verkligen visat att hon vill vara en del i Rosengårds startelva. Levererar hon igen?

Studsar AIK tillbaka? Nya tränare in och bara tre poäng på sju omgångar. Nu har AIK nya tränare och är i stort behov av poäng.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER