Måndag Mån 22 April Apr

Skandinaviskt mästerskap för f17 igång

4 december 2021 21:16
Nyheter

Det spelas fotboll i helgen, närmare bestämt de skandinaviska mästerskapen för flickor -17 som spelas på toppmoderna Prioritet Serneke Arena i Göteborg.

Turneringen som är ett initiativ som Elitfotboll Dam i samarbete med Svenska Fotbollförbundet genomför med mål att ge unga flickspelare matchning mot internationellt motstånd och därigenom skaffa erfarenhet i sin fortsatta fotbollssatsning mot elit.

I och med vissa svårigheter med resor på grund av rådande covid-19 var danska Bröndby tyvärr tvungen att dra sig ur årets turnering, i stället spelar IFK Göteborg som ersätter danskorna. Övriga lag i mästerskapet är norska Lillestrøm SK, Södra Sandby IF och nyblivna OBOS Damallsvenska Stockholmsklubben IF Brommapojkarna.

"Turneringen är en fin möjlighet för flickorna att få matchning och mäta sig mot lag man annars inte stöter på, framför allt en chans att få erfarenhet att spela mot lag från andra länder. Tyvärr kunde Bröndby inte delta i årets mästerskap, men jag tror vi kommer att få en välspelad och bra helg här i Göteborg med lagen på plats", säger Elitfotboll Dams Sportchef Stefan Alvén.

Lovisa Delby, förbundskapten för 15-17 år som var på plats första matchen, tycker så här om turneringen: "Ett bra initiativ att skapa tillfälle för skandinaviska matcher. Roligt för spelarna i dessa lag som alla placerat sig högt i respektive serie, att få mötas och avsluta sin säsong i matcher som utmanar dem både individuellt och som lag."

Fredagens första match gick mellan Södra Sandby och norska Lilleström

Förväntan låg i luften när första matchen av Skandinaviskt Mästerskap 2021 blåstes igång mellan Södra Sandby SK och Lilleström SK. Efter en trevande inledning tog svenskorna över alltmer av spelet mot ett kompakt och lågt stående Lilleström. Det kändes därför logiskt när Sandbys Hanna Knutsson avslutade resolut framför mål i den 20 minuten och gav Södra Sandby ledningen. Stärkta av målet trummade det svenska laget på och efter ett läckert instick av Erica Persson Welin, som ställde Linnea Philipsson fri med målvakten, och utökades ledningen, en ledning som stod sig halvleken ut. I andra halvlek kom dock Lilleström ut som ett nytt lag, en hög press och ett aggressivt försvarsspel förändrade matchbilden; nu var det Lilleström som skapade chanser som till sist resulterade i en reducering. Målet gav norskorna energi och Södra Sandby började se trötta ut. Men i jakten på ett kvitteringsmål blottade sig Lilleström bakåt och det utnyttjade Linnea Philipsson som påpassligt sköt 3-1, ett resultat som stod sig matchen ut. Södra Sandby till final.

I den andra matchen gjorde BP och IFK Göteborg upp om en finalplats på söndag.

Det var två välorganiserade lag som gjorde upp om den andra finalplatsen och både Brommapojkarna IFK Göteborg visade speed och finess i inledningen av matchen. I den 8:e matchminuten kom BP runt på högerkanten och inspelet in framför mål mötes perfekt av Saga Swedman, 1-0 BP. Resten av halvleken präglades av mycket kamp en hel del fina omställningar, fart och fläkt och rejäla tag, men inga riktigt klara målchanser. BP gick till halvtidsvilan med en knapp men rättvis 1-0 ledning. Andra halvlek hade just startat när Klara Bengtsson utökade BP:s ledning och när Saga Swedman gjorde 3-0 efter fint förarbete av Line Wessman kunde BP spela ut. Och som de gjorde det! Spelvändningar, instick och ständigt smarta lösningar gjorde att målskörden utökades sakta men säkert och när domaren blåste av tillställningen stod det 7-0 till BP på resultattavlan! En lektion i modern, vägvinnande fotboll som bådar gott inför söndagens final.

Mästerskapet spelas 3 – 5e december enligt nedan spelprogram,