Curmark matchhjälte i sin comeback – avgjorde i slutsekunderna
Publicerad: 2023-06-02
På Bravida arena spelades en toppmatch mellan serieledande Häcken och jagande KDFF. I sin comeback var det till slut Filippa Curmark som tryckte dit matchens enda mål i matchens sista sekunder och säkrade tre poäng till Häcken. Trots tidigt underläge vände Bajen mot Peking och tog tre viktiga poäng för att hänga med i toppen av tabellen.

BK Häcken – Kristianstad DFF 1-0

Ett BK Häcken i serieledning tog på fredagskvällen emot tabellfyran KDFF som skulle behöva de där tre poängen för att hänga med i tabellens översta skikt. Toppmötets första halvlek förblev mållös efter flera bra chanser åt båda håll och inte minst en räddning på mållinjen av av gästernas försvarare Therese Ivarsson. Andra halvlek fortsätte i samma anda och matchen såg ut att sluta mållös fram till matchens allra sista minut. På Kafijis hörna var det Filippa Curmark, kaptenen som gjorde sin comeback och säsongens första match, som stod rätt, fick bollen och satte den i nät. Sekunderna senare blåste domaren av matchen och Häcken säkrade därmed en fortsatt serieledning.

Hammarby – IFK Norrköping 2-1

I kvällens andra match besökte nykomlingarna IF Norrköping huvudstaden och tog sig an tabelltrean Hammarby. Efter en stark inledning på serien har det varit en tuff sejour för Peking med sex raka förluster hoppades kunna sätta emot ett Bajen som också haft en fyra omgångar lång vinsttorka. I den 12:e matchminuten var det också gästerna som gjorde matchens första mål genom kapten My Cato. Men bara kvarten senare kvitterade Bajen genom Maika Hamano. Hamana blev i andra halvlek tvåmålsskytt när hon även gav Bajen ledningen i den 55:e minuten. Slutresultatet skrevs till 2-1 och tre viktiga poäng för att hänga med i toppen trillade in på Bajens konto.

IK Uppsala – Linköping FC 1-3

LFC hänger på i toppstriden efter en klar vinst borta mot IK Uppsala. Cathinka Tandberg gav Linköping ledningen efter ett mönsteranfall i den 40;e minuten, och fem minuter efter pausvilan ökade Cornelia Kapocs på till 2-0 med ett behärskat avslut. Matilda Kristell blev reduceringsskytt för Uppsala då hennes långa inlägg gick hela vägen in i mål i den 59:e minuten, men drygt tio minuter från slutet kunde Yuka Momiki återställa LFC:s tvåmålsledning med en stensäker straffspark.

FC Rosengård – Växjö DFF: 7-1

Efter bara fyra minuter spelade fick hemmalaget Rosengård fick en riktig smakstart hemma mot gästande Växjö då Olivia Holdt gjorde matchens första mål redan efter fyra spelade minuter. Och när Sofie Bredgaard följde upp med hemmalagets andra mål bara fyra minuter senare så uppförsbacken brant ut för Växjö DFF. Rosengård slog inte av på farten utan en formstark Olivia Schough och en målsugen Jessica Wiik utökade ledningen ytterligare med ett mål vardera inan första halvleken var slut. Andra halvlek fortsatte med ytterligare tre mål från hemmalaget genom Karin Lundin, Emilia Larsson och återigen Olivia Holdt. Gästerna lyckades visserligen göra ett reduceringsmål genom Rosa Herreros Ossorio men hade i övrigt inte mycket att sätta emot ett starkt forcerade FCR på Malmö IP. Rosengård har satt fart i tabellen med tre poäng flåsar de tabelltoppen i nacken.

Vittsjö GIK – IFK Kalmar: 1-1

Tabelljumbon IFK Kalmar fick en fin start på söndagens match mot VIttsjö när Wilma Finnman fick till en drömträff och gjorde matchens första mål i den 11:e minuten. Vittsjö knäcktes dock inte spelmässigt utan forcerade framåt och hade flera chanser att kvittera under första halvlek, inte minst i den 20:e minuten då man har ett skott i ribbkrysset. Men hemmalaget lyckades inte få hål på gästernas försvar förrän i andra halvlek. Då var det Kajsa Lind som slog in kvitteringen för hemmalaget. Resten av matchen var det Vittsjö som höll i taktpinnen men målen uteblev. IFK Kalmar lyckades hålla igen bakåt och fick med sig säsongen andra poäng hem.

Piteå IF – KIF Örebro: 1-0

Efter säsongens första förlust i förra omgången välkomnade Piteå gästande KIF Örebro på söndagen – ett Örebro som behöver alla poäng de kan få för att ta sig ur bottenkampen i tabellen. Första halvlek präglades av ett trevande spel där Piteå periodvis pressade ner gästerna men inte nådde ända fram. Målen uteblev från båda håll i första halvlek. Det skulle dröja till 75:e minuten till Piteå lyckades tränga igenom hela vägen. Det var Tuva Skoog som skrev in i målprotokollet. Det blev också matchens enda mål och Piteå studesade tillbaka på vinnarspåret.

BP – Djurgården: 1-2

Den elfte omgången avslutades på Grimsta IP där ett derby väntade. BP tog emot Djurgården där också viktiga poäng i den nedre delen av tabellen stod på spel. Gästerna började allra piggast och redan i den femte minuten kunde Stinalisa Johansson sätta dit ledningsmålet. Ett mål som sedan länge var matchens enda. Det dröjde till den 70:e minuten innan nästa mål kom, och det var ett BP-kvitteringsmål signerat Saga Swedman. Men Djurgården och Tove Almqvist kunde dock svara upp relativt omgående – och det ledningsmålet blev också segermålet. Tre poäng till Djurgården.