• Ligasponsorer

Söndag Sön 30 Augusti Aug
Fredag Fre 4 September Sep
Lördag Lör 5 September Sep
Söndag Sön 6 September Sep
Fredag Fre 11 September Sep
Söndag Sön 13 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Måndag Mån 28 September Sep
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Söndag Sön 4 Oktober Okt
Fredag Fre 9 Oktober Okt
Söndag Sön 11 Oktober Okt

Anvegård vill etablera FC Rosengård i Europa

13 mars 2020 11:00

Under hösten var Anna Anvegård en starkt bidragande orsak till att FC Rosengård kunde säkra ett nytt SM-guld. Med sitt uppoffrande spel vill Anvegård nu vara med och ta klubben till nästa nivå.


Säsongen 2018 slutade Växjö DFF:s Anna Anvegård tvåa i OBOS Damallsvenskans skytteliga. I fjol började hon också starkt och hann göra fem mål för smålänningarna innan flyttlasset gick till Malmö och FC Rosengård. Väl på plats i Skåne blev det ytterligare nio mål, seger i skytteligan och ett SM-guld. Det är enkelt att förstå att Anvegård trivs bra i sin nya klubb.

– Livet är jättebra här nere. Det är klart jag saknar familjen och så, men de är nere nästan varje match så jag träffar ju dem kontinuerligt. Jag kan sakna lagkamraterna i Växjö, men vi har bra kontakt fortfarande. Det gick ganska snabbt med övergången i somras, men jag kom in i gruppen snabbt och det känns som att jag hamnat rätt. Det var helt rätt steg att ta för mig och det känns väldigt bra.

I Växjö DFF spelade du i ett defensivt inriktat lag och gjorde många mål. Nu spelar du i ett anfallsglatt, spelförande FC Rosengård och målen fortsätter trilla in. Vad är det som sticker ut med ditt anfallsspel?

– Min spelförståelse, tror jag. Jag är bra på att läsa situationer och kan se var bollen kommer dimpa ner i straffområdet. Jag har ju inte den snabbheten som många forwards har utan får förlita mig på intelligensen. Det är nog det som sticker ut mest.

För din egen del, siktar du på en ny skytteligatitel i OBOS Damallsvenskan?

– Jag sa i somras att jag hellre vinner SM-guld än skytteligan, men samtidigt är det klart att det var skönt att vinna båda. Det har gått bra och att vinna skytteligan blir ju en bekräftelse på det. Men jag har aldrig gått in i en säsong med tanken att jag måste vinna den. Så länge jag hjälper laget är det positivt. Om det är med mål, assist eller rätt typ av löpningar spelar ingen roll.

Men med ett SM-guld och en skytteligaseger i ryggen. Hur sätter ni målen för den nya säsongen?

– Det är klart vi vill vinna igen. Just nu har vi inte så bred trupp och det behövs en eller två spelare till för att verkligen kunna utmana. Det såg vi förra året med Göteborg på hösten. Men det är klart vi pratar om att vinna SM-guld. Det är naturligt i en klubb som Rosengård. Och vi vill göra det bra i Champions League, men det hör ju ihop ganska mycket. Håller vi oss skadefria kommer vi gå riktigt bra i serien och i CL. Men som sagt, vi behöver nog bredda truppen litegrann.

Ni har landslagsspelare på i princip varje position, men behöver ändå fler nyförvärv?

– På offensiva positioner har vi redan bra bredd och dessutom spets. Vi har egentligen bara tre innerbackar i truppen och Sofie Svava har fått kliva ner lite där i träningsmatcherna. Kan vi få in någon etablerad försvarare till och bredda truppen blir det ännu bättre.

Men det är ett FC Rosengård som spelar på samma sätt som i fjol vi får se i år?

Ja, det tror jag. Vi har byggt på och utvecklat det som gick bra under hösten. Sedan har vi lagt till lite nya tankar. Men grundiden är den samma och vi har en bra spelide och ett starkt grundspel.

Ni fortsätter bygga vidare på samma typ av spel. Finns det en långsiktig tanke och plan med det?

– Det är ingenting vi pratat om, men jag tror att vi på lång sikt kan utmana många stora lag ute i Europa och etablera oss i Champions League. Först och främst måste vi behålla spelarna vi har. Det har varit så att många spelare har kommit och gått i Rosengård de senaste åren. Kan vi behålla truppen vi har och utvecklas tillsammans är jag säker på att vi är ett lag som kan utmana om att ta sig vidare från gruppspelet* varje år.

*Från och med säsongen 2021 kommer Champions League inledas med ett gruppspel och ha samma format som motsvarigheten på herrsidan. Årets upplaga avgörs, precis som tidigare, i utslagsmatcher från start.

FOTO: Bildbyrån