Segrar för Rosengård och Kristianstad
Publicerad: 2022-09-16
Trots underläge vid två tillfällen plockade Rosengård tre poäng mot IFK Kalmar efter bland annat tre mål av Karin Lundin. Samtidigt vann Kristianstads DFF hemma mot Hammarby och hakar på Rosengård i toppen.

FC Rosengård – IFK Kalmar 6-2

Violah Nambi satte oväntat ledningsmålet för gästerna efter 13 minuter innan Mia Persson kvitterade bara två minuter senare. Men när de flesta trodde att FC Rosengård skulle rycka ifrån satte Juliette Kemppi 2-1 för gästerna. Den här gången höll ledningen i en kvart innan Ria Öling kvitterade på nytt.

I den andra halvleken satte serieledaren fart och visade klassen. Loreta Kullashi gjorde 3-2 efter 52 minuter innan nyförvärvet från Fiorentina, Karin Lundin, satte sina tre första mål i Rosengårdströjan genom ett äkta hattrick på 18 minuter. 6-2 till Rosengård och en snabb tillbakastuds efter förlusten mot Hammarby i den förra omgången.

Kristianstads DFF – Hammarby 3-1

Två av seriens formstarkaste lag drabbade samman i Kristianstad och det var hemmalaget som drog det längsta strået. Amanda Andradottir inledde målskyttet i den tolfte minuten och det blev den första halvlekens enda balja. I den andra kom 2-0 efter tio minuter när Tabby Tindell hittade nätet för tredje matchen i rad. Med 18 minuter kvar satte 16-åriga Emelia Oskarsdottir trean för hemmalaget. Vilde Hasund reducerade när klockan närmade sig 90, men närmre än så kom inte Bajen.

KDFF hakar på Rosengård i toppen och är fortsatt tre poäng bakom serieledaren. För Hammarbys del var förlusten tung och går resultaten emot under resten av omgången kan det vara åtta poäng upp till europaplatserna.

Eskilstuna United – BK Häcken 1-2

BK Häcken blir tredje topplaget att vinna i omgång 20. Borta mot Eskilstuna vräkte sig Stine Larsen fram och nickade in 1–0 för gästerna i den 34:e minuten, och trots att Paulina Nyström kvitterade genom att dunka in bollen över mållinjen via ribban så kunde Marika Bergman Lundin skjuta tre poäng till Häcken med ett välplacerat skott i högra krysset med 20 minuter kvar av matchen.

BP – Djurgården 1-1

BP tar sig upp på kvalplats i tabellen efter en viktig poäng hemma mot Djurgården i söndagens Stockholmsderby. Det var dock gästerna som tog ledningen på Grimsta då Stinalisa Johansson tog emot bollen utanför straffområdet och kort därefter avlossade ett ruggigt högerskott som letade sig in i det högra krysset. Djurgården gick mot en derbyseger men i den 78:e minuten lyckades Klara Andrup vinna bollen högt upp i planen, avancera in i straffområdet och pricka in 1-1 i den bortre burgaveln.

KIF Örebro – AIK 5-1

KIF Örebro trivs i september-luften. Förra omgången bortabesegrade laget IFK Kalmar med 4-0, och nu ökade man på månadens målskörd med en 5-1–vinst hemma mot AIK. Hemmalaget kan dessutom stoltsera med fem olika målskyttar då Berglind Ros Agustsdottir, Regan Steigleder, Katie Jayne Lockwood, Heidi Kollanen och Michaela Kovacs alla skrev in sig i målprotokollet under söndagen. AIK:s mål i matchen, en 3-1–reducering i den 70:e minuten, gjordes av Remy Siemsen.

Umeå IK – Piteå IF 0-1

Under måndagen var det dags för Norrlandsderby mellan Umeå IK och Piteå IF på Umeå Energi Arena. Senast det begav sig, i början av juni, var det Piteå som var det vassare laget. Och så skulle även bli fallet den här aftonen. Piteås Josefin Johansson satte dit matchens första, och likaså matchens enda, mål fem minuter innan pausvilan. Därefter kunde laget hålla ut och ta segern in i mål.

Vittsjö GIK – Linköping FC 1-2

På Vittsjö IP fick hemmapubliken anledning att jubla redan i den 13:e minuten. Det var nämligen då som Jutta Rantala gav sitt Vittsjö GIK ledningen i måndagens möte med Linköping FC. Men paussnacket gjorde gästerna gott och i minut 58 kunde Michelle De Jongh jämna ut det hela. Linköping var därefter på jakt efter alla tre poäng – och till slut fick de också utdelning. I den 84:e minuten kunde Olga Adela Ahtinen avgöra den här matchen genom ett 1–2-mål. Därmed skuggar Linköping fortsatt FC Rosengård i toppen.