• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 3 November Nov
Söndag Sön 5 November Nov
Lördag Lör 11 November Nov

Matchbladet – Inför omgång 21

23 september 2022 12:00
OBOS Damallsvenskan

En ny omgång står för dörren och det är fortsatt jämnt i både toppen och botten. Här får du informationen du behöver inför den 21:a omgången av OBOS Damallsvenskan,


Lördag 15.00 BK Häcken – BP

MItt emellan ett dubbelmöte med PSG i jakten på Champions League väntar BP hemma på Bravida Arena för BK Häcken. Tabellfyran jagar de tre lagen ovanför och behöver poängen för att vara med och slåss om SM-guld och europaplatser. I det första mötet med Paris SG blev det kryss för göteborgarna och frågan är om benen och kropparna är återhämtade efter onsdagens batalj. Häckens målskytt Marika Bergman Lundin var nöjd med lagets prestation efter matchen i Paris.

– Jag tror att det viktigaste är att vi ser att vi klarar av att stå emot och att vi ser att det finns ytor att spela på när vi vinner boll, vi behöver bara bli lite kyligare i det och kunna skapa lite fler lägen, och hålla dem undan från att skapa lägen. De skapar inte så mycket så det är bara att fortsätta på det spåre, säger hon till klubbens hemsida.

För BP är det jakt på nytt kontrakt som gäller. Tre raka kryss i OBOS Damallsvenskan gör att man just nu är på kvalplats. Men det är otroligt jämnt i botten och alla poäng är viktiga.

Lördag 15.00 Kristianstads DFF – Djurgården

KDFF är med i toppstriden och jagar sitt första guld. Just nu är det tre poäng upp till serieledande FC Rosengård, men inför helgens möte med Djurgården finns det orosmoln på den annars klara Kristianstadhimlen. Sheila van den Bulk, Gabrielle Carle, Kajsa Törnkvist och Easther Mayi Kith saknades mot Hammarby och flera spelare fick lira på ovana positioner. Trots det lyckades man besegra Bajen med 3-1. Emmi Alanen är också osäker inför helgens match efter att ha fått kliva av senast. Men Elisabet Gunnarsdottir, tränare i KDFF, menar att det är sådant man får räkna med.

– Det är jobbigt att känna att en till trillar av och en till trillar av men det är en del av fotbollen. Ibland har du hela truppen frisk, ibland har du inte det. Man får aldrig se det som att det är omöjligt, säger hon till Aftonbladet.

Djurgården tog sin första poäng efter uppehållet när man kryssade mot BP senast. Under veckan har man varit på Gotland och besegrat P18 och därmed också säkrat en plats till Svenska Cupen i vår. Frågan är om man har något att sätta emot ett guldjagande KDFF.

Lördag 16.00 FC Rosengård – Vittsjö GIK

På tal om guldjagande lag så är de regerande mästarna FC Rosengård serieledare med sex omgångar kvar. Segern mot IFK Kalmar senast följdes upp av 1-1 borta mot norska Brann i kvalet till Champions League i onsdags. Nu väntar Vittsjö i Malmö på lördagseftermiddagen i ett spännande Skånederby.

Vittsjö har aldrig besegrat FC Rosengård och senast an tog poäng i Malmö var 2019. I våras slutade mötet mellan lagen 1-1 efter att Jutta Rantala pangat in Hässleholmslagets kvittering fyra minuter in på tilläggstiden. Vittsjö kämpar om att hamna topp fem och är just nu sjua i tabellen.

Söndag 13.00 IFK Kalmar – Piteå IF

IFK Kalmar är fortsatt på fast mark i tabellen trots tio raka matcher utan seger i OBOS Damallsvenskan. Men bottenkollegan BP har tagit poäng i tre raka matcher och är nu bara två poäng efter smålänningarna i tabellen. Mot Rosengård senast blev det förlust med 6-2 och i veckans kval till Svenska Cupen åkte man på en 3-0–förlust mot Elitettans serieledare Växjö DFF. Nu ställs man mot Piteå som vann lagens inbördes möte i våras med 1-0. Den gången avgjordes mötet efter att Hlin Eiriksdottir satt matchens enda balja från straffpunkten.

Piteå är obesegrade efter uppehållet och har 13 poäng på de fem senaste. Avståndet upp till europaplatserna är möjligtvis lite långt, men siktet på att hamna topp 5 är definitiv uppnåeligt. Laget har bara släppt in ett mål på de fem senaste (mot FC Rosengård i en match Piteå vann med 2-1) och har verkligen fått orning på försvarsspelet. Blir det nya poäng för Piteå här?

Söndag 15.00 AIK – Eskilstuna United

AIK har förtvivlat svårt att ta viktiga poäng och är sist i tabellen. Men eftersom ytterligare tre lag har samma svårigheter är det bara tre poäng upp till säker mark. En seger här skulle innebära att man får både självförtroende och viktiga poäng för de avslutande fem omgångarna.

ENär lagen möttes i våras vann Eskilstuna med 1-0, men det var när United hade momentum och tog fyra raka segrar. Efter sommaruppehållet har man tappat fart och har förlorat fyra av de fem matcherna man spelat. Kan man studsa tillbaka och ta poäng här?

Söndag 15.00 Umeå IK – KIF Örebro

Om både AIK och Eskilstuna visat svag form på slutet så är Umeås form ännu sämre. Två poäng på de senaste 14 matcherna gör att laget nu är under nedflyttningsstrecket. Men det är jämn i botten och alla poäng är värdefulla i jakten på nytt kontrakt.

KIF Örebro har mött AIK och IFK Kalmar de senaste två matcherna och närkingarna har gjort nio mål framåt på de matcherna. Man verkar trivas mot bottenlagen och den enda plumpen i protokollet är premiärförlusten mot AIK. Utöver det är det segrar och mängder av mål framåt. Det finns hopp om att hamna på den övre halvan och då är segrar i den här typen av matcher ett måste.

Måndag 19.00 Hammarby – Linköping FC

Ett spännande måndagsmöte mellan två lag som visat att man är med i toppen på allvar. Linköping är tvåa, bara två poäng bakom FC Rosengård. Med ett snitt på över 2,5 mål per match är man näst bäst i serien samtidigt som försvaret ser till att det insläppta snittet fortsatt håller sig under ett mål per match.

Hammarby hade fyra raka segrar efter uppehållet innan det blev förlust mot Kristianstad senast. Det gör att avståndet upp till tredjeplatsen nu är åtta poäng. För att Bajen ska kunna ta sig hela vägen dit krävs antagligen sex raka segrar under avslutningen. Slår man LFC här?

Missa inte: Det är spännande överallt och det bästa du kan göra är nog att sopa bort allt annat från kalendern, bänka dig framför Viaplay och se samtliga matcher i helgen.

Bottenstriden: Fyra lag har förtvivlat svårt att vinna matcher. Tillsammans har bottenlagen lirat 80 matcher och bara åtta av dem har slutat i segrar för något av lagen. Senast ett av lagen tog tre poäng i en match i OBOS Damallsvenskan var den 9 juni när AIK slog Piteå med 1-0.