Matchbladet – inför omgång 20
Publicerad: 2021-10-13
OBOS Damallsvenskan
Det återstår tre omgångar av OBOS Damallsvenskan och i helgen kan vi få se både guldglädje och nedflyttningstårar. Här är det du behöver veta inför helgens omgång.

Linköpings FC – Växjö DFF, torsdag 18.30

Gästerna tog säsongens första seger när Piteå besegrades med 1-0 i den senaste omgången. Man greppade därmed det lilla halmstrå med hopp om spel i OBOS Damallsvenskan som finns kvar. Men ytterligare tre raka segrar krävs (och dessutom ska antingen AIK eller Piteå gå poänglösa de tre sista omgångarna).

Att möta Linköping kan kanske vara bra för Växjö. Östgötarna har svag form och har bara vunnit en av sina nio senaste matcher i seriespel. Men LFC gjorde en stark insats borta mot Rosengård senast, trots att man till slut förlorade.

Vittsjö GIK – Hammarby, lördag 14.00

Efter rekordmatchen och publikrekordet i söndags ska det bli intressant att se hur Hammarbys spelare reagerar när vardagen är tillbaka. Bajen stod för en fin insats, gjorde fyra mål och briljerade i det offensiva spelet. Nu ställs man mot ett av seriens starkaste försvar. Bara topptrion har släppt in färre mål än Vittsjös 16 och senast höll man tätt borta mot BK Häcken.

– Tjejerna gör en väldigt stark försvarsinsats och arbetar väldigt hårt, vilket är en förutsättning om man ska få med sig något från en bortamatch mot ett formstarkt mästarlag, säger Robert Bergström, tränare i Vittsjö.

Hammarbys fokus blir att försöka överlista Sabrina D´Angelo samtidigt som Vittsjö måste producera framåt. För om försvaret varit ett av de vassaste i serien så har offensiven varit svagare. Målmässigt är man, med sina 18 mål, fjärde sämst i serien. Hammarby är offensivt sett tredje starkast efter toppduon.

Bajen ligger två poäng före i tabellen och lagen slåss om att eventuellt kunna blanda sig i kampen om tredjeplatsen.

Djurgården – Kristianstads DFF, lördag 15.00

Djurgården kan börja sammanfatta sin säsong. Kontraktet är säkrat och just nu går man bara för att plocka in så många poäng man kan. Pressen har släppt och det är ett avslappnat gäng som tar sig an Kristianstads DFF. Skåningarna jagar Eskilstuna på tredjeplatsen och är inför omgången bara tre poäng efter. Trea i tabellen när säsongen sammanfattas innebär kvalplats till Champions League, något som KDFF gärna vill testa på igen. För det krävs givetvis poäng och i våras var det KDFF som var starkast och vann med 2-1. Får vi se något liknande nu?

AIK – BK Häcken, söndag 13.00

AIK jagar en poäng för säkrat nytt kontrakt. BK Häcken jagar tre poäng för att fortsatt ha chans på SM-guldet. Hemmalaget kommer från ett hejdundrande derby inför 18.537 åskådare, men också från en storförlust och noll nya poäng. Avståndet ner till Växjö DFF är visserligen åtta poäng, men skulle smålänningarna ta en ny seger samtidigt som Gnaget förlorar ökar pressen på stockholmarna inför de avslutande matcherna.

BK Häcken möter Bayern München i Champions League på torsdagskvällen och vänder sedan hem till OBOS Damallsvenskan för en superviktig fight. Seger och tre poäng är ett måste mot AIK för att inte FC Rosengård ska kunna säkra guldet redan i helgen. Och Häckens form har dalat lite på slutet. Man besegrade visserligen toppkonkurrenten från Malmö, men har kryssat mot både Växjö och Vittsjö de senaste omgångarna.

Piteå IF – FC Rosengård, söndag 14.00

Efter segern mot Linköping i den senaste omgången är det verkligen FC Rosengård som har närmast väg till guldet. Men jobbet ska göras och BK Häcken har inte gett upp. Piteå behöver ta minst en poäng till för att säkra kontraktet i OBOS Damallsvenskan och det vore väl på sin plats att göra det på hemmaplan och dessutom mot en av guldfavoriterna.

Formen är dock svag hos hemmalaget. Bara en seger på de åtta senaste och sammanlagt 15 mål framåt på hela säsongen. Rosengård å sin sida åkte visserligen på en förlust mot BK Häcken för två helger sedan, men besegrade LFC för en vecka sedan och har fem poäng till jagande BK Häcken med nio kvar att spela om. Det innebär att FC Rosengård faktiskt redan på söndag skulle kunna titulera sig Svenska mästare om resultaten går deras väg. Och det vet vi ju faktiskt någon gång runt halvtidsvilan eftersom BK Häckens match startar en timma tidigare. Häcken måste besegra AIK för att inte FC Rosengård ska kunna spela hem guldet till Malmö.

Eskilstuna United – KIF Örebro, söndag 15.00

Eskilstuna är trots förlusten mot Kristianstad senast kvar på tredjeplatsen i tabellen. Men de jagande lagen är många och nu krävs det poäng för att få kvala till Champions League nästa år. Mötet mellan de här båda lagens slutade 1-1 i våras efter att Jenna Hellstrom kvitterat för KIF Örebro i slutminuterna.

KIF kommer från en DM-titel (Örebro SK besegrades med 11-1 i finalen) och dessutom tre raka matcher utan nederlag i OBOS Damallsvenskan. Både nämnda Hellstrom (som bara verkar göra mål efter minut 85) och Jessie Scarpa har visat fin målform på slutet. Mot Djurgården var det dock Wilma Öhman, som med en fin soloprestation, satte matchens enda mål. Nu spelar man helt utan press mot ett lag som måste ha poäng för att hålla sitt försprång. Är det fördel för gästerna här?

Veckans hetaste: Toppstriden, precis som vanligt. Vi kan få ett guldfirande redan i helgen om resultaten går FC Rosengårds väg.

**Missa inte: **Växjös jakt på nytt kontrakt. Efter säsongens första seger blåser det positiva vindar i Småland. Men åtta poäng ska hämtas in och bara nio är kvar att spela om. Det kan man väl ändå inte klara?

Missa inte2: Det känns som att striden i skytteligatoppen varit avgjord ett längre tag. Stina Blackstenius (nyligen nominerad till Ballon d´Or, grattis!) leder med sina 14 mål, men Olivia Schough (just nu på tio baljor) visade med sin vackra frispark mot Linköping att hon är på jakt efter ännu fler. Både Häcken och Rosengård går för nya segrar - visst blir det mål från både Blackstenius och Schough?

Missa inte3: Den starka defensiven mot den starka offensiven. Vilken sida vinner i mötet mellan Vittsjö och Hammarby?

Frågetecknet: Får vi se några nya fina publiksiffror efter helgens rekord? Kan klubbarna triggas att locka ännu fler supportrar till läktarna runt om i landet?

TV: Matcherna sänds precis som vanligt hos Sportbladet Play.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER