Matchbladet – inför omgång 9
Publicerad: 2023-05-18
OBOS Damallsvenskan
Under fredagen inleds den nionde omgången i OBOS Damallsvenskan med två möten. På söndag väntar fyra matcher innan allt avslutas på Hammarby IP under måndagskvällen.

Fredag 18.00 BK Häcken – Linköping FC

BK Häcken ligger inför fredagens hemmamöte med Linköping FC på en andraplats, en poäng bakom serieledande Piteå IF. Senast ledde man borta mot FC Rosengård, men i den allra sista ordinarie minuten kvitterade hemmalaget.

Gästerna kommer från ett fullsatt hemmaderby mot IFK Norrköping – som man dessutom vann med uddamålet.

– Jag tycker ändå att vi kontrollerar andra halvleken. Vi har mycket boll och de låter oss ha det. De försöker kontra. Det dem har de på deras fasta, annars skapar de inget tycker jag. På tilläggstid tycker jag att vi dödar det otroligt bra. Det kanske inte var vår bästa match, men målet var att vinna och det gjorde vi, säger Nellie Karlsson, som var inblandad i det mål som till slut skrevs som självmål, till Östgöta Correspondenten.

Fredag 18.00 Kristianstads DFF – Djurgården

1–1 mot Vittsjö GIK i den förra omgången – men Kristianstads DFF skuggar alltjämt toppen av OBOS Damallsvenskan när det nu är dags att kliva in i den nionde omgången. Där väntar Djurgården som efter några tyngre resultat huserar i den nedre delen.

– Jag är oerhört besviken med tanke på att vi har full kontroll i första halvlek. De (Djurgården) ska få sota för det här, sa Kristianstadstränaren Elisabet Gunnarsdottir till Norra Skåne efter krysset senast.

Söndag 13.00 IFK Kalmar – Piteå IF

IFK Kalmar jagar fortsatt första trepoängaren i årets upplaga av OBOS Damallsvenskan. Senast föll man med hela fyra mål mot IK Uppsala.

– Mycket är för att vi har en så liten trupp. Då blir det att du får spela trots att du kanske inte är 100 procent för dagen. Förra året kunde vi alternera mer där de som var bäst för dagen, också var på planen. Nu får man spela oavsett vilken form man är i, sa Fanny Nilsson till Barometern.

Nu väntar dock tuffast möjliga motstånd när Piteå IF, som i sin tur är det enda laget den här säsongen som ännu inte förlorat en match, kommer på besök till Guldfågeln Arena. Men serieledaren ser ödmjukt på uppgiften IFK Kalmar.

– För oss handlar det bara om att se nästa match och inte tänka så längre än så. Det handlar hela tiden om att ladda om, återhämta sig och göra sig redo för nästa match, säger Ellen Löfqvist till Norrbottens-Kuriren.

Söndag 13.00 IFK Norrköping – Vittsjö GIK

IFK Norrköping hade ett stort bortafölje med sig i derbyt borta mot Linköping FC. Matchen i sig slutade med en uddamålsförlust,men lagkapten My Cato berättade för Norrköpings Tidningar hur mycket det stödet betydde – och betyder.

– Det här är så klart inte något som jag varit med om innan, att spela inför så här mycket publik. Det känns verkligen i hjärtat och det var så otroligt kul att så många kom hit och följde matchen och verkligen var med oss. Det här stödet betyder så otroligt mycket för oss, säger hon.

Nu ställs laget mot Vittsjö GIK hemma på Platinumcars Arena. Ett Vittsjö som inför omgången ligger tre poäng före i tabellen, och där hemmalaget vid seger kan kliva förbi.

Söndag 15.00 KIF Örebro – IK Uppsala

Audrey Harding gjorde mål för andra matchen i rad när KIF Örebro kryssade borta mot BP i den förra omgången. Nu hoppas anfallaren, som tyckte att laget förtjänade segern, ska kunna studsa tillbaka igen när IK Uppsala kommer på besök till Örebro. Ett lag som skuggar bara en poäng bakom laget i tabellen.

– Jag känner mig bra. Jag ska självklart försöka göra allt jag kan för att hjälpa laget. Jag hoppas bara att jag kan fortsätta på det här spåret, och inte bara göra mål utan även skapa chanser, säger Harding till Nerikes Allehanda.

Söndag 15.00 Växjö DFF – BP

En stark bortaseger mot Djurgården och upp på en niondeplats i tabellen. Det blev resultatet av den förra omgången för Växjö DFF. Evelyn Ijeh blev stor hjälte med matchens enda mål i minut 50.

– Det är riktigt skönt att få komma hit på bortaplan och ta med oss tre poäng hem, sa Ijeh till Viaplay efter matchen.

Nu väntar ny match i OBOS Damallsvenskan och det är ett BP som är på jakt efter säsongens första trepoängare som kommer till Visma Arena under söndagen.

Måndag 19.00 Hammarby – FC Rosengård

Den nionde omgången av OBOS Damallsvenskan avslutas med ett stormöte på Hammarby IP på måndag. Där tar tabelltrean Hammarby emot tabellsexan, tillika regerande mästaren, FC Rosengård. Hammarby kommer till den här matchen med en uddamålsförlust mot serieledande Piteå IF – och för formstarka FC Rosengårds del blev det en poäng hemma mot BK Häcken senast. Det efter att ha hämtat upp ett tvåmålsunderläge.

– Vi satte oss i en dålig sits efter den första halvleken, men det tidiga målet (reduceringen) gav oss hopp. Man märkte att de har något att förlora, det gjorde något med matchen, sa Rosengårds tränare Joel Kjetselberg till Viaplay efter matchen.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER