OBOS Damallsvenskans vinnare på fotbollsgalan 2018

Den 23e upplagan av fotbollsgalan gick av stapeln under måndagskvällen i Globen, Stockholm. Årets prestationer inom svensk fotboll hyllades och belönades.

Juryn som arbetat fram nomineringar och vinnare på damsidan bestod av Peter Gerhardsson SvFF, Magnus Wikman SvFF, Ulf Kristiansson SvFF,  Anders Johansson SvFF, Victoria Sandell EFD, Johanna Frisk Sveriges Radio, Malin Swedberg TV4/ C More och Frida Östberg SVT. Efter ett tufft utval av nominerade presenterades följande vinnare med motiveringar:

Mest värdefulla spelaren i OBOS Damallsvenskan

Julia Karlernäs, Piteå IF
”Med viktiga mål från sin mittfältsposition sticker motorn i laget ut. Personifierar Piteå med driv, hunger och målmedvetenhet. Besitter ledaregenskaper och har med bollvinster och matchavgörande mål varit oerhört värdefull i framgångslaget Piteå.”

Priset delades ut av Daniel Körberg Siraj, koncernchef OBOS och Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll Dam.

Fotbollsgalan 2018

Årets genombrott

Anna Anvegård, Växjö DFF
”En fantastisk målskytt och avslutare som fortsätter imponera även i Damallsvenskan. Gör mål i match efter match men står också för ett bredare register som bollmottagare och framspelare. Involverad i det mesta Växjö skapar och har via sitt genombrott dessutom fått debutera i damlandslaget.”

Fotbollsgalan 2018

Årets forward och årets skyttedrottning

Anja Mittag, FC Rosengård
”Håller hög nivå med stor målproduktion och viktiga egenskaper i spelet såväl inne i boxen som utanför straffområdet. En smart spelare som varit en av de som lyft Rosengård under året med en skytteligaseger som bonus.”

Fotbollsgalan 2018

Årets mittfältare

Caroline Seger, FC Rosengård
”Har med sitt ledarskap, spelförståelse och förmågan att själv diktera tempot i spelet varit en av både landslagets och Rosengårds viktigaste spelare under året. En komplett mittfältare som spelat på högsta internationella nivå och varit en stark bidragande orsak till landslagets framgångar i VM-kvalet.”

Fotbollsgalan 2018

Årets tränare

Stellan Carlsson, Piteå IF
”Har under en imponerande säsong fortsatt utveckla unga spelare med små medel. En ödmjuk och driven tränare som under året fått ut maximalt av både sig själv, individerna och laget – något som tog Piteå IF till ett historiskt guld som landets bästa lag 2018.”

Fotboll, Damallsvenskan, Växjö - Piteå

 

Årets domare

Tess Olofsson
”Har under 2018 visat en hög och jämn nivå på sitt domarskap i Damallsvenskan. Även internationellt, med EM-slutspel för U19 som det största, har hon under året visat sin nivå. Tess har också under året, som första kvinna/tjej, dömt matcher i herrarnas division 1 – även detta med höga betyg.”

Fotboll, Damallsvenskan, Djurgården - Eskilstuna