Inför fjortonde omgången av OBOS Damallsvenskan

Till helgen är det äntligen fotbollsdags igen då OBOS Damallsvenskans fjortonde omgång går av stapeln. Piteå drar ifrån något i toppen, men hösten är lång och därunder utmanar alltfler lag om titeln.

Förra omgången bjöd på typiskt höstväder vilket ställde till det på ett par arenor. Det såg länge mörkt ut på Myresjöhus Arena där Växjö DFF tog emot Linköpings FC, men efter en kortare väntan på matchstart kunde tillställningen dra igång och det var hemmalagets Ritah Kivumbi som slog till direkt med en välplacerad nick. Resultatet höll sig matchen ut trots klara målchanser för bortalaget i andra halvlek, och lägen att kontra in 2-0 för Växjö i slutminuterna. Inte helt orättvist, men nog tycker Linköping att laget skulle åkt hem med både en och tre pinnar sett till de heta lägena man skapade.

I Kalmar var bortalaget revanschsuget efter att man åkt på förlust på jumbon tidigare på säsongen, och det märktes att taktpinnen låg i Vittsjö GIK:s händer. Man gjorde både ett och två noll innan regnovädret haglade in över arenan och satte stopp för vidare spel med 20 minuter kvar. Ett snabbt beslut på plats gjorde att matchen kunde återupptas på annan plats, men inte heller det hjälpte IFK Kalmar. Slutresultatet blev istället 0-3 efter ett sent utökande.

Samma siffror fick vi se lysa på Malmö IP:s måltavla men istället å hemmalaget FC Rosengårds favör i lokalderbyt mot LB07. Det syntes att lagkapten Mia Persson saknades för bortalaget som inte orkade mota Rosengårds offensiv. En välförtjänt seger för hemmalaget som smyger upp bakom Piteå i tabelltoppen. Räkna med ett nytänt LB07 i matchen mot Linköpings FC.

Just Piteå var plats för omgångens dramatiska seriefinal mellan två formstarka gäng och det var Kopparbergs/Göteborg FC som, något oväntat, knoppade dit ledningsmålet efter fint kontringsspel. Piteå svarade förvisso, men Göteborgslaget ångade på: man satte både tvåan på övertid i första och tryckte dit trean i början av andra. Men när hemmalagets Nina Jakobsson reducerade med sitt andra för kvällen inleddes jakten inför de över 3000 åskådare som tagit sig till LF Arena. Kvitteringen, 3-3, kom på straff och slutresultatet 4-3 i slutminuterna. Deppigt för laget från västkusten som nog analyserar sätt de kunde stängt matchen vid tvåmålsledningen.

Desto färre mål kom i matchen mellan Eskilstuna United DFF och Kristianstads DFF, men en chansrik afton på Tunavallen var det allt. Segern satt långt inne; matchens enda målskytt, Hanna Glas, gjorde mål i den 85 minuten till hemmapublikens stora befrielse. Viktiga pinnar för Eskilstuna.

Den sjätte och sista matchen i omgång 13, Stockholmsderbyt mellan Hammarby IF FF och Djurgårdens IF FF, spelas den 12 september. Vi kan även meddela att samtliga hemmamatcher för Kopparbergs/Göteborg FC under hösten kommer spelas på Ullevi. I den första matchen mot Djurgårdens IF FF är det fri entré.

Kommande omgång spelas enligt följande:

På lördag tar Kristianstads DFF emot Växjö DFF med tidig avspark klockan 13:45, innan övriga matcher drar igång för dagen. På Hammarby IP tar hemmalaget emot Eskilstuna United DFF klockan 15:00, och en timme senare startar FC Rosengårds jakt på ny vinst i ännu en hemmamatch där IFK Kalmar står för motståndet.

På söndag ska Vittsjö GIK försöka skaka serieledarna klockan 14:00. På Linköping Arena väntar sedan två lag som letar poäng, mötet mellan Linköpings FC och LB07, som sparkar igång 15:00. Samma tid välkomnar Kopparbergs/Göteborg FC Stockholmsgänget från Djurgården på Ullevi.

Trots lagets snöpliga förlust senast har göteborgarna stått för en inspirerande vårsäsong, vilket också utmärktes vid valet av månadens spelare för juni. Rebecka Blomqvist har varit en klippa i lagets forcering mot toppen av tabellen och blev således mottagare av checken på 10.000 kronor att skänka till valfritt samhällsengagemang. Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan utses av Elitfotboll Dam tillsammans med Svenska Spel och C More. Det är klubbarnas lagkaptener och Malin Swedberg på C More som agerar jury.

Nytt för omgången är också att FC Rosengårds assisterande tränare Malin Levenstad är tillbaka på planen. ”Att vara spelande tränare för laget i mitt hjärta känns som det bästa av två världar,” säger hon till klubbens hemsida. ”Jag ser på alla sätt fram mot de kommande månaderna med laget!” Kan hennes ledaregenskaper nu även på plan stärka lagets forcering mot guldet under hösten?

I veckan som gått har uttagningen till den svenska VM-kvaltruppen utsetts och den innehåller hela 15 spelare från OBOS Damallsvenskan. Du ser hela truppen här.

På OBOS Damallsvenskans Facebooksida kan du nu rösta på omgångens mål från omgång 13. Kandidaterna är Ritah Kivumbe från Växjö DFF, Julia Zigiotti från Kopparbergs/Göteborg FC och Clara Markstedt från Vittsjö GIK. Flest röster från förra omgången fick Kosovare Asllani från Linköpings FC för sin vändning och avslut från håll.

Kan du inte följa ditt lag på plats ser du samtliga matcher på OBOS Damallsvenskan.TV, och du kan som vanligt spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.

OBOS DamallsvenskanTV – Klubbarnas egna kanal!