Avgörandet – säsongens sista omgång i OBOS Damallsvenskan

Vilken dramatik OBOS Damallsvenskan bjuder på! Efter resultaten i omgång 21 avgörs nu allt i sista omgången: guldstriden, de åtråvärda UEFA Women’s Champions League-platserna och fortsatta kontrakt i OBOS Damallsvenskan 2019.

Fokus riktades mot Malmö IP där närmare 1800 personer kurade ihop sig på läktarna för att följa sitt rutinerade hemmagäng försöka stoppa Piteå IF DFF:s chans till att säkra guldet – något som många på förhand kanske inte räknat med skulle hamna i Norrland. Det var ett bolltryggt FC Rosengård som visade prov på tålmodighet i uppbyggnadsfasen och även kom till de heta chanserna. Samtidigt utmärkte sig Nathalie Björn bakåt efter ett par dueller med Madelen Janogy, Piteås egentliga hot i djupet bortsett från de fasta situationer man lyckades skaka fram.

Skyttedrottningskandidaten Anja Mittag serverades lägen att trycka dit både ettan och tvåan, men lyckades inte förvalta. Piteåförsvaret bjöd istället tyskan på ett friläge efter ett inte helt tilltänkt utspel från Cajsa Andersson i målet; ett missförstånd som med facit i hand kan betyda oerhört mycket för guldstriden. Nerverna tog över ju längre matchen led och närkampsspelet utmärkte sig. Piteå reste sig en aning i andra och pressade fram en hel drös fasta under slutkvarten, men malmöiterna höll tätt och sitter därmed i förarsätet inför lördagens omgång.

Men det blir ingen lätt uppgift på Ullevi, för Kopparbergs/Göteborg FC visar storform och har inte gett upp hoppet om varken guld eller Europaspel. Vi fick se en ny, imponerande överkörning mot en annars så stabil fjärdeplatsare på Kristianstads Fotbollsarena. Baljorna strömmade in med jämna mellanrum och hemmalaget Kristianstads DFF kunde bara trösta sig med ett sent reduceringsmål. Matchen slutade 1-5. Med just Kopparbergs/Göteborg i åtanke vill vi passa på att lyfta ett faktafel i vårt förra matchblad: det var självklart Moa Edrud som vaktade Växjökassen i matchen mot göteborgsgänget; Loes Geurts, som nämndes istället, stod för en strålande insats i gästernas kasse och höll nollan på Myresjöhus Arena.

I den nedre delen av tabellen tätnar det till efter att både LB07 och Vittsjö GIK Hässleholm plockat med sig trepoängare, vilket gör att tre lag nu slåss om två kvarvarande allsvenska kontrakt.

De blev en betryggande 3-0-seger på Gröndals IP för gästerna; Jumbon kunde inte rå på ett nytänt LB07 som nu spelat sig till en situation där de har allt i egna händer. Vittsjö, i sin tur, visade hjärta från matchminut ett i hemmamötet mot Eskilstuna United DFF. Gästerna föll platt och lyckades inte alls utnyttja sitt signifikativa kontringsspel på gräsunderlaget. Istället fick hemmalaget utdelning tidigt och matade på med chanser framåt matchen igenom. Slutsiffrorna skrevs till hela 4-0.

Laget som nu riskerar nedflyttning är Hammarby IF FF som efter ny blytung förlust på Myresjöhus Arena är tillbaks i bottenstriden. Fina supporterinitiativ till trots har det varit en tuff säsong för Isak Dahlins gäng, mycket på grund av en lång skadelista. Bajen förvaltade heller inte sina chanser och skärpa i den sista tredjedelen skulle återigen komma att avgöra. Växjö, å andra sidan, har många gånger imponerat på hemmaplan, inte minst genom speldirigenten Jelena Cankovic och lagets skyttedrottning Anna Anvegård och har i och med vinsten spelat till sig flest poäng som nykomling i ligan; skönt för laget som säkrat spel i OBOS Damallsvenskan även nästa säsong.

Omgången avslutades med en oavgjord batalj inför över 1000 åskådare på Stockholms Stadion. Fjolårsvinnaren öppnade målskyttet när Lina Hurtig tunnlat en försvarare och kliniskt hittat nät, men Djurgårdens IF FF vände på steken efter mål och assist av Julia Spetsmark. Sista kvarten tillhörde gästerna från Linköping och Hurtig presenterade sig i målspalten med bara minuter kvar. Det var darrande nära att Filippa Angeldal också fick sista ordet efter en avlossad kanon som träffade målställningen, men 2-2 stod sig matchen ut.

Som något av en tröst för Piteå efter förlusten i Malmö blev Julia Karlenäs utnämnd månadens spelare av OBOS Damallsvenskan för september. Utmärkelsen, som är på initiativ av Svenska Spel,  utses av samtliga lagkaptener och Malin Swedberg på C More. Mittfältaren har valt att skänka prispengarna till klubbens projekt ’Lagkamrat’.

Kommande slutomgång spelar alla lag samtidigt. Matcherna går av stapeln på lördag kl. 15:30 och då får vi se Piteå ta sig an Växjö, Göteborg välkomna Rosengård, Djurgården gästa LB07 nere i Skåne, Linköping ta emot Kristianstad, Kalmar försöka avsluta sin sejour i OBOS Damallsvenskan med poäng borta mot Eskilstuna, och den helt avgörande matchen mellan Bajen och Vittsjö.

Förutsättningarna inför toppstriden:

FC Rosengård har allt i egna händer då man toppar tabellen på målskillnad före Piteå. Kopparbergs/Göteborg jagar hack i häl, en poäng efter. Vid Rosengårdsvinst går bucklan definitivt till Malmö, men tar KGFC poäng ändrar det förutsättningarna i toppen och allt hänger på Piteås match mot Växjö. Alla tre har alltså teoretisk chans att vinna guld; ettan och tvåan säkrar också UEFA Women’s Champions League-spel 2019. Kan Beata Kollmats och Co skaka Rosengård? Och pallar Piteå trycket på LF Arena?

Förutsättningarna för nytt kontrakt:

Här har ett annat Skånelag, LB07, också allt i egna händer: vid vinst mot Djurgården säkrar man nytt kontrakt. Samtidigt möts de två andra involverade på Hammarby IP. Snacka om att lördagen blir dramatisk.

På OBOS Damallsvenskans Facebooksida kan du rösta på omgångens mål från omgång 21 och kandidaterna denna gång är Lina Hurtig från Linköpings FC, Rakel Hönnudóttir från LB07 och Jenna Hellstrom från Växjö DFF. Flest röster från förra omgången fick Hammarbys Astrid Larsson efter sin kliniska reducering i matchen mot FC Rosengård.

Kan du inte följa ditt lag på plats ser du samtliga matcher på OBOS Damallsvenskan.TV, och du kan som vanligt spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.

 

OBOS DamallsvenskanTV – Klubbarnas egna kanal!